*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


6 GEWOONTEN DIE JE METABOLISME VERTRAGEN

0

Er zijn bepaalde gewoonten die je metabolisme of stofwisseling kunnen vertragen.

En dat wil je niet. Tenminste niet als je op gewicht wilt blijven en zeker niet als je wilt afvallen. Want dan wil je juist dat je metabolisme snel werkt. Je wilt dat je voeding snel wordt afgebroken en meteen wordt omgezet in energie.

1. Je eet te weinig

Te weinig eten, waarbij je lichaam te weinig calorieën binnenkrijgt, vertraagt je stofwisseling. Natuurlijk moet je minder eten als je wilt afvallen. Maar lange tijd te weinig eten, werkt juist in je nadeel. Je lichaam gaat dan namelijk in de spaarstand en de calorieën worden langzamer verbrand.

Wat is te weinig?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat als je minder dan 1000 calorieën per dag binnenkrijgt, dat een belangrijke verandering in je metabolisme teweegbrengt.

En nog opmerkelijker is, dat na een periode van te weinig eten, de stofwisseling lange tijd trager blijft. Dat toonde bijvoorbeeld dit onderzoek aan waarin een groep vrouwen na het volgen van een dieet (420 calorieën gedurende 4-6 maanden) weer normaal ging eten. Hun metabolisme bleef lager dan voor ze het dieet gingen volgen.

Het BMR (het aantal calorieën dat je in rust verbrandt) daalde volgens dit onderzoek meer dan twee keer zoveel een groep die maar 1114 calorieën innam, in vergelijking met een groep die 1462 calorieën innam.

2. Je zit teveel

Als je teveel zit en te weinig beweegt, dan vertraagt je metabolisme. Dat wil niet zeggen dat je extreem moet gaan sporten. Lichte, alledaagse bewegingen kunnen al helpen. Regelmatig opstaan, de trap nemen, schoonmaken, klusjes, helpen ook als mee om calorieën te verbranden.

Volgens dit onderzoek verbrand je, als je zittend TV kijkt, 8% minder calorieën dan dat je zittend achter je computer zit te werken en gemiddeld 16% minder dan dat je staat.

Regelmatig opstaan, wat rondlopen, even wat rek- en strek oefeningen doen kunnen je metabolisme al goed doen.

3. Te weinig proteïnen

Voor je metabolisme is het belangrijk dat je voldoende proteïnen binnen krijgt. Proteïnen of eiwitten helpen je in ieder geval al om langer een vol gevoel te houden. Maar daarnaast versnellen proteïnen je metabolisme meer dan andere voedingsmiddelen. Na het eten van proteïnen neemt je metabolisme met  20–30% toe. Na het eten van koolhydraten (brood, pasta, rijst) maar 5–10% en met 3% na vet.

Onderzoek toonde aan, dat als je wilt voorkomen dat je metabolisme vertraagt, je tenminste een halve gram proteïne per kg van je totale gewicht zou moeten eten per dag.

Dus als je wilt afvallen of je gewicht op peil wilt houden en je weegt 70 kg dan gebruik je minstens 35 gram proteïnen per dag.  Dat komt bijvoorbeeld overeen met 100 gram kipfilet (22,9 gram proteïnen) en een gekookt ei (12,9 gram proteïnen).

4. Te weinig slaap

Voldoende slapen is belangrijk voor je gezondheid en hoe je je voelt. Als je chronisch te weinig uren slaapt, dan neemt de kans op allerlei aandoeningen toe. Maar verschillende onderzoeken (bron 1, 2) hebben nu ook aangetoond dat je stofwisseling langzamer wordt als je te weinig slaap krijgt.

5. Te veel suikerhoudende drankjes

Suikerhoudende drankjes zijn rijk aan fructose of fruitsuikers. Fructose heeft verschillende nadelen voor je gezondheid. Ten eerste wordt het in verband gebracht met een toename van het ongezonde buikvet. Verder heeft onderzoek aangetoond dat het regelmatig drinken van gezoete drankjes je metabolisme vertraagt.

6. Je traint je spieren niet

Door je spieren te trainen, ontwikkel je extra spiermassa. Om die spiermassa in stand te houden verbrandt je lichaam extra energie en daardoor neemt je BMR toe (het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt als je in rust bent).

Een onderzoek toonde aan dat bij mensen die 11 minuten per dag hun spieren trainden, het metabolisme gemiddeld met 7,4% toenam en 125 calorieën extra per dag verbrandden.

Terwijl als je je spieren niet traint, dan vertraagt je metabolisme. Met name tijdens het afvallen of gewoon door het ouder worden (bron).

Je kan je spieren op verschillende manieren trainen. Je kan met gewichten in de weer gaan, maar je kan ook je eigen lichaam gebruiken om je spieren te trainen. Door jezelf op te drukken bijvoorbeeld. Maar ook bij yoga wordt het gewicht van je eigen lichaam gebruikt om je spieren te versterken.

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close