*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


8 redenen om meer peterselie toe te voegen aan je dieet

0

Peterselie is meer dan een smaakmaker. Het heeft positieve gezondheidseffecten als het met mate wordt gegeten.

Na het lezen van dit artikel begrijp je waarom peterselie een waardevolle toevoeging is aan je dieet en waarom peterselie beter niet in hele grote hoeveelheden gegeten kan worden.

Wat is peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Het hoort bij de familie van schermbloemigen, net als karwij, kervel en anijs.

Al in de oude artsenijboeken wordt met lof geschreven over dit geneeskrachtige, opwekkende kruid. Het wordt gebruikt in de keukens van Europa, Amerika en het Midden-Oosten. Je kunt het makkelijk zelf kweken en het is vers of gedroogd te koop in potjes bij de meeste grote supermarkten.

Platte variant

De bekende krulpeterselie valt op door zijn mooie, decoratieve uiterlijk. Jammer genoeg verdrong deze soort daardoor de platte peterselie, die een sterkere smaak heeft.

Dat was culinair journalist Onno Kleyn een doorn in het oog. Hij zette collega’s en consumenten aan om de platte variant te vragen bij de supermarkt. Met succes! Tegenwoordig vinden we ook platte peterselie in de supermarkt.

Drie soorten peterselie

 • Krulpeterselie (De petroselinum crispum heeft een sterk gekruld blad dat voornamelijk als garnering wordt gebruikt)
 • Bladpeterselie (De petroselinum crispum var. neapolitanum, ook wel bekend als de platte peterselie, heeft een intensere smaak en wordt veel in gerechten gebruikt)
 • Verder is er nog de hier in Nederland nauwelijks verkrijgbare wortelpeterselie (P. crispum var. tuberosum). Zoals de naam al aangeeft, is de wortel eetbaar, de smaak doet een beetje denken aan knolselderij.

Voedingswaarde van peterselie

100 gram rauwe peterselie:

 • Energie: 36 kcal
 • Eiwit: 2,97 g
 • Vetten: 0,79 g
 • Vezels: 3,3 g

Mineralen   

 • Calcium: 138 mg
 • IJzer: 6,2 mg
 • Magnesium: 50 mg
 • Fosfor: 58 mg
 • Kalium: 554 mg
 • Sodium: 56 mg
 • Zink: 1,07 mg

Vitamines   

 • C: 133 mg
 • B1: 0,086 mg
 • B2: 0,098 mg
 • B3: 1,313 mg
 • B6: 0,090
 • E: 0,75 mg
 • Foliumzuur: 152 μg
 • A: 900 μg
 • K: 1640 μg

De gezondheidsvoordelen van peterselie

Als je weet hoe gezond peterselie is, snap je waarom het in de middeleeuwen verbouwd werd als groente. Daarnaast bevat het ook kostbare vitamines en mineralen.

Er zijn een aantal redenen om peterselie aan je gerechten toe te voegen. Peterselie bevat behalve veel vitamine C, ijzer en etherische oliën, zoals apiol en ethanol. Verder zit er veel chlorolfyl in de blaadjes, dat is een stof die een sterke anti-bacteriële werking heeft.

Lees verder om erachter te komen welke 8 voordelen peterselie jou biedt:

1. Ontstekingsremmende eigenschappen
Peterselie bevat etherische oliën, met name apiol. Deze stof draagt wezenlijk bij aan het remmen van onstekingsprocessen. Ken je dat gevoel dat je het idee hebt dat je verhoging hebt, maar de thermometer geeft toch geen verhoging aan? Vaak heb je dan te maken met hele lichte ontstekingen in je lichaam.

Regelmatig peterselie eten kan helpen om die ontstekingen tegen te gaan [1].

2. Peterselie bevat folaat

In peterselie zit folaat, een gemakkelijker opneembare variant van foliumzuur, ook wel aangeduid als vitamine B11. Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je over voldoende folaat beschikt.

Folaat is nodig voor een goede vorming van nieuw DNA. Dat is nodig voor de vorming van nieuwe cellen. Een tekort aan folaat doet de kans op een foetus met een open ruggetje toenemen.

Daarbij komt dat het vele malen gezonder is om te kiezen voor plantaardig voedsel in plaats van chemische supplementen [2].

3. Peterselie werkt vochtafdrijvend

Er kunnen allerlei redenen zijn dat je lichaam vocht vasthoudt. Spieren die extra belast worden door sporten of een aankomende menstruatie bijvoorbeeld. Als je tijdens je dieet vocht vasthoudt werkt dat niet bemoedigend.

Het nuttigen van verse peterselie helpt om het teveel aan vocht kwijt te raken. De afvalstoffen worden beter afgevoerd en je merkt dat je ook weer meer zin krijgt om water te drinken [3].

4. Peterselie ondersteunt de spijsvertering

Als je spijsvertering niet optimaal is door bijvoorbeeld een voornamelijk zittend bestaan, ondersteunt peterselie het spijsverteringsproces. Uit onderzoek bij proefdieren blijkt dat peterselie een te hoge maagzuurproductie afremt en de kans op maagzweren doet afnemen [4].

5. Een schone, frisse adem

Ondanks een goede mondhygiëne kun je last hebben van een slechte adem. Probeer eens of het eten van peterselie jou helpt om een schonere adem te krijgen. Peterselie bevat nogal wat chlorofyl, een stof met een antibacteriële werking. Deze stof gaat de verkeerde bacteriën in je mond te lijf.

6. Hoog gehalte van vitamine C

Verse peterselie bevat nogal wat vitamine C, ook wel aangeduid als ascorbinezuur. Deze vitamine is een sterke antioxidant. Vitamine C is nodig voor een goede weerstand, bij de vorming van bindweefsel en, niet te vergeten, bij de opname van ijzer.

Zorg wel voor verse peterselie, want bij het drogen van peterselie gaat veel vitamine C verloren. Je kunt verse peterselie afknippen, wassen en in folie wikkelen. Leg het direct in de vriezer, zo heb je in de wintermaanden ook de beschikking over ‘verse’ peterselie.

7. Haarversteviger

Wist je dat je een aftreksel van peterselie kunt gebruiken als haarversteviger? Een bosje peterselie, kokend water erop en een nachtje laten staan. Vervolgens na het wassen spoelen met deze natuurlijke lotion!

8. Peterselie onderdrukt een overspannen immuunsysteem

Veel mensen hebben last van allergieën, auto-immuun- en chronische ontstekingsziekten. Bij dit soort aandoeningen is er sprake van een te heftig werkend immuunsysteem.

Wetenschappers onderzochten welke invloed peterselie heeft op overactieve macrofagen. Macrofagen zijn cellen die lichaamsvreemde deeltjes omsluiten en afbreken. Peterselie bleek de activiteit af te remmen van deze ‘opruimers’. Verder onderzoek moet nog uitwijzen hoe en bij welke ziekten peterselie toegepast kan worden [5].

Mogelijke bijwerkingen van peterselie

Als je zwanger bent is het af te raden grote hoeveelheden peterselie te eten. Het kan namelijk de weeën opwekken. Vrouwen die in verwachting zijn moeten altijd voorzichtig zijn met wat ze eten. Luister naar je lichaam en als je ineens een sterke afkeur hebt van een bepaalde voedingsstof, laat deze dan staan.

Pas op voor ‘wilde’ peterselie
In ons land groeit in bossen, akkers en vuilstortplaatsen ook Aethusa cynapium, hondspeterselie. Qua uiterlijk lijkt het plantje op bladpeterselie, maar deze plant is heel giftig. Laten staan dus!

Hoe eet je peterselie?

Peterselie kun je vers, gedroogd of bevroren bewaren. De krulpeterselie gebruik je vooral door koude gerechten en als garnering. De platte peterselie is wat steviger van structuur en wordt meestal gekookt.

Peterselie kun je gebruiken om je soepen een finishing touch te geven of als toevoeging in de kruidenboter, door de mayonaise en alssmoothie. Kortom, mogelijkheden te over om mee te experimenteren.

Neem bijvoorbeeld een half bosje heel fijn gesneden peterselie, een in stukjes gesnedenavocado, wat knoflook, peper, wat zeezout en zeer fijn gesneden honingtomaatjes. Mixen met staafmixer of in de blender en smullen maar!

Conclusie

Peterselie is een supergezonde smaakmaker met waardevolle vitamines, mineralen en antioxidanten die je dagelijks kunt gebruiken om je afweersysteem in balans te houden, je spijsvertering te bevorderen, en je vochthuishouding te reguleren.

Bron

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close