Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij overgestapt naar Urubin. Stap ook over en volg ons daar! Maak u vrij van censuur door Facebook en de rest niet meer te steunen! Klik Hier!

Bewegen houdt je hersenen 10 jaar jonger

0
Onderzoekers hangen voor het eerst een cijfer aan het voordeel van bewegen voor de hersenen. De cognitieve achteruitgang van mensen die niet sporten is vergelijkbaar met een verandering die normaal 10 jaar duurt.
In het kader van The Northern Manhattan Study vroegen onderzoekers een groep van 876 50+-ers van verschillende afkomst naar hun beweeg-gewoontes. Van deze mensen bleek 90% niet of licht te sporten en 10% matig tot intensief. Daarnaast werden de deelnemers getest op geheugen, organisatorisch vermogen, logisch redeneren en denksnelheid. Vijf jaar later namen dezelfde tests nogmaals af.

Cognitieve testen
De mensen die fysiek actiever waren, scoorden hoger op de genoemde cognitieve tests. Bij correctie van de metingen voor hoge bloeddruk, diabetes en hartziekten verdween deze associatie. Onderzoeker Clinton Wright van de University of Miami: “Deze aandoeningen kunnen een negatief effect hebben op de bloedstroom en daardoor de cognitieve functies verslechteren.”

De onderzoekers richtten zich vervolgens op de mensen die geen last hadden van deze aandoeningen. Ook hier bleek dat mensen die meer sportten hoger scoorden op cognitieve tests, terwijl de mensen die minder actief waren ook minder hoge scores behaalden.

Ook na correctie voor eventuele verstorende factoren bleef deze bevinding overeind, met name op het gebied van denksnelheid en het herinneren van eerdere gebeurtenissen.

Achteruitgang
De mensen die minder actief waren hadden in de vijf jaar van follow up een scherpere achteruitgang in de cognitieve scores dan de actievere mensen. Deze achteruitgang was gelijk aan de vermindering in cognitieve functie die normaal in 10 jaar optreedt.

Het artikel is online gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Bron

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Open

Online Chat

Close