Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij begonnen met het opzetten van een alternatief Telegram kanaal.
Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf


Caloriedichtheid: is het de sleutel tot het verliezen van gewicht?

0

Als je in je gewichtsverliesplan tegen een muur bent aangelopen, kan een van de redenen zijn dat je te veel voedingsmiddelen met een hoge caloriedichtheid eet. Laten we eens kijken wat de caloriedichtheid is en hoe u dit in uw dagelijkse voeding kunt toepassen om uw gezondheid te verbeteren en gewicht te verliezen.

Wat is caloriedichtheid?

Caloriedichtheid, ook bekend als energiedichtheid, is het aantal calorieën in voedsel in vergelijking met het gewicht of volume. Voedingsmiddelen, zoals groene groenten, meloenen en bessen, die rijk zijn aan vezels en water zijn meestal voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid. Voor gewichtsverlies en -management is het belangrijk om te weten over caloriedichtheid. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition heeft aangetoond dat het eten van grotere porties voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid kan helpen om de verzadiging te verhogen, te beheren en gewicht te verliezen.

Volgens onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de VS verlagen water en vezels de caloriedichtheid van voedingsmiddelen. Dit komt omdat water een energiedichtheid heeft van 0 kcal / g en vezels een energiedichtheid hebben die ligt tussen 1,5-2,5 kcal / g. Aan de andere kant hebben koolhydraten en eiwitten 4 kcal / g. Vet is de meest calorierijke voedingscomponent met 9 kcal / g.

Voedingsmiddelen met een hoge caloriedichtheid

Laten we eens kijken naar de meest geconsumeerde voedingsmiddelen met een hoge caloriedichtheid.

Fastfood: een studie gepubliceerd in de Obesity Reviews toonde aan dat de caloriedichtheid van fastfood meer dan het dubbele is van traditionele, aanbevolen gezonde voeding.
Oliën: tafeloliën zijn van nature energiedicht. Oliën zoals kokosolie en olijfolie hebben echter verschillende gezondheidseigenschappen die het lichaam nodig heeft. Oliën moeten niet worden vermeden; in plaats daarvan moeten ze met mate worden geconsumeerd.
Noten: Pinda’s zijn energierijk met 100 gram verpakking 567 calorieën, volgens de USDA National Nutrient Database. Hoewel noten vol zitten met gezonde vetten, moeten ze in beperkte porties in het dieet worden opgenomen. Volgens een rapport van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, kan een handvol walnoten een gewichtstoename van 10 pond of meer per jaar veroorzaken, als het algehele dieet niet gezond is en er een gebrek is aan lichaamsbeweging.
Zetmeelrijke groenten: groenten zoals maïs en zoete aardappel zijn energierijker in vergelijking met broccoli en groene peper. Een half kopje gekookte maïs heeft bijvoorbeeld 72 calorieën en 15,6 gram koolhydraten, terwijl een half kopje gekookte broccoli slechts 27 calorieën en 5,6 gram koolhydraten bevat.
Kaas: bepaalde soorten kaas zoals gruyère, parmezaanse kaas en manchego hebben een calorietelling van meer dan 100 calorieën per ons.

Voedingsmiddelen met lage calorieën

Hier is de lijst met voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid die wordt aanbevolen als essentieel in de voorraadkast voor een gezond dieet.

Groene groenten: Spinazie en boerenkool hebben een laag aantal calorieën in vergelijking met hun volume. Groenten zoals paprika, komkommers, courgette en sla hebben ook een lage energiedichtheid vanwege hun hoge watergehalte.
Fruit met een hoog watergehalte: meloenen zoals watermeloen, zijn goede opties voor fruit met een lage energiedichtheid. Je kunt ook een grotere hoeveelheid bessen en sinaasappels hebben, omdat ze minder calorieën bevatten.
Ongezoete of licht gezoete thee of koffie: volgens Elsevier’s tijdschrift Physiology & Behaviour zijn licht gezoete thee en koffie, evenals light frisdrank, dranken met een lage caloriedichtheid. Aan de andere kant hebben gezoete thee, koffie, dranken zoals volle melk en smoothies, evenals notenmelk zoals kokosmelk een hoge caloriedichtheid.
Wit vlees: Kip en vis hebben een matige caloriedichtheid en wanneer gebakken, geroosterd of gegrild met minimaal vet, maken ze een voedzame magere eiwitkeuze. Ze zijn gezondere keuzes in vergelijking met vet vlees zoals lamsvlees, worstjes, bepaalde stukken varkensvlees en verwerkt vlees zoals salami.

Gewichtsverlies met caloriedichtheid

Onderzoek van een jaar lang klinische studie door Penn State toonde aan dat vrouwen met overgewicht meer gewicht verloren en het afhielden toen ze voedsel met water of caloriearme dichtheid aan hun dieet toevoegden in vergelijking met degenen die alleen vet verminderden.

Hier zijn tips uit het CDC-onderzoek over hoe je gewicht kunt verliezen met behulp van een combinatie van voedingsmiddelen met een lage calorie- en caloriedichtheid.

Op bouillon gebaseerde soepen hebben een lage energiedichtheid en vullen ook.
Salades met gebakken spinazie, boerenkool, bloemkool of broccoli bevatten veel vezels en weinig calorieën.
Je kunt groenten zoals courgette in chili en stoofschotels toevoegen om de caloriedichtheid te verminderen.
Kies voor ongezoete bevroren yoghurt en bessen in plaats van ijs.
Gekookte aardappelen met kruiden of gepofte aardappelpartjes zijn gezonder dan frites.
Drink water met fruit om uw drankjes interessanter te maken.
Begin uw maaltijd met een eenvoudige groene salade met een dressing van balsamicoazijn of citroensap.
Maak je pap met water in plaats van volle melk.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002828https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/r2p_energy_density.pdfhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14649369https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/16087https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nuts-for-the-heart/https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11168https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/01023https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3840121/figure/F1/https://news.psu.edu/story/195541/2007/06/06/calorie-density-key-losing-weighthttps://academic.oup.com/ajcn/article/106/1/162/4569823https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/fuller/what-is-energy-density.htmlhttps://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/2015-2020_dietary_guidelines.pdf

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close