*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Een ‘boter’-alternatief: het toevoegen van ghee aan uw dieet kan de darmgezondheid verbeteren

0

Als het gaat om voedselproducten die je normaal gesproken als ‘gezond’ bestempelt, is boter niet het eerste dat je te binnen schiet. Het is tenslotte bijna synoniem voor overmaat en is in verband gebracht met hypertensie en zelfs obesitas.

Dat kan echter snel veranderen, omdat meer en meer onderzoeken nu de gezondheidsbevorderende voordelen van boter, of, meer specifiek, ghee, omarmen.

Gewoonlijk gebruikt in de Indiase keuken, is ghee een type geklaarde boter en wordt het meestal bereid door boter te laten sudderen, eventuele onzuiverheden van het oppervlak af te strijken en vervolgens het heldere vloeibare vet te verzamelen terwijl de vaste onzuiverheden en residuen die zich op de bodem hebben afgezet, worden weggegooid.

Volgens de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde vergemakkelijkt ghee de versterking van iemands “agni” of spijsverteringsvuur, dat volgens de oude Ayurvedische overlevering het lichaam helpt afval te elimineren en voedingsstoffen vrij te maken.

De klassieke Ayurvedische tekst Sushruta Samhita geeft aan dat ghee gunstig is voor het hele lichaam, en beveelt het zelfs aan als de ultieme remedie voor problemen die voortvloeien uit de pitta dosha – een onbalans van het element van vuur en water in jezelf – zoals ontsteking, uitslag , koorts en brandend maagzuur.

En het lijkt erop dat het zijn basis in de wetenschap kan hebben, met een studie gepubliceerd in Lipids in Health and Disease, waaruit blijkt dat ghee – of specifiek zijn hoog geconjugeerde linolzuur-verrijkte versie – kan worden gebruikt als een potentieel voedingsmiddel om het risico te verminderen van hart- en vaatziekten.

Dus, hoe beïnvloedt ghee het lichaam? En wat maakt het zo’n heilzaam voedingsmiddel?

Ghee is rijk aan boterzuur
Een sleutelboterzuur met korte keten vetzuur (SCFA) helpt de immuniteit in het spijsverteringsstelsel te bevorderen door darmcellen tot 70 procent van hun totale energiebehoefte te bieden. Ook bekend als butyraat en butaanzuur, deze belangrijke SCFA staat er ook om bekend gezonde insulinespiegels en galblaasfunctie te ondersteunen.

Heb je een tekort aan ghee? Deze belangrijke SCFA wordt ook gevonden in pastinaak en Parmezaanse kaas.

Ghee verbetert de activiteit van de T-helpercel
Ongetwijfeld de belangrijkste cellen in adaptieve immuniteit, zijn T-helpercellen vereist voor bijna alle adaptieve immuunresponsen. Volgens een artikel gepubliceerd op Molecular Biology of The Cell, helpen deze cellen niet alleen de secretie van antilichamen en macrofagen te activeren om ingenomen microben te vernietigen, ze helpen ook bij de activering van cytotoxische T-cellen om geïnfecteerde doelcellen te doden.

Ghee helpt het cholesterolgehalte te beheersen
Het boterzuur in ghee helpt bij het verminderen van vetweefsel door het stimuleren van thermogenese en metabolisme. Dit kan resulteren in het beheer van uw cholesterolverhoudingen, evenals de verlaging van hoge bloeddruk.

Ghee is rijk aan geconjugeerd linolzuur en vitamine K2
Een meervoudig onverzadigd omega-6-vetzuur, linolzuur, wordt gebruikt bij de biosynthese van prostaglandines en celmembranen, terwijl vitamine K2, een essentiële voedingsstof die voorkomt in voedsel op basis van dieren en gefermenteerde voedselproducten, sterk wordt geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen. Samen bevorderen deze twee weefselonderhoud, wat zich kan vertalen in verminderingen van ontstekingen en tumoren.

Hoe ghee te maken
Ghee is meestal gemakkelijk te vinden in de meeste natuurvoedingswinkels en in het Aziatische gedeelte van uw lokale markten. Als u echter ooit verlies lijdt, hoeft u zich geen zorgen te maken – ghee is gemakkelijk te maken, op voorwaarde natuurlijk dat u begint met goede, hoogwaardige boter afkomstig van biologische grasgevoerde koeien. Dit zorgt ervoor dat u begint met een al hoogwaardig en schoon product.

Hier is een snel en gemakkelijk recept voor ghee. (h / t naar YogaJournal.com)

Plaats 1-2 pond boter in een pan op laag vuur.
Smelt de boter tot de witte wrongel uit elkaar gaat en naar de bodem zinkt.
Verwijder eventuele onzuiverheden die aan de oppervlakte kunnen komen.
Om te testen of de ghee gaar is, veegt u een druppel water in de pan: als het kookt en onmiddellijk verdampt, is de ghee klaar.
Zeef de ghee in een schone glazen pot. Gooi de wrongel weg.
Je kunt de ghee maximaal 12 maanden zonder koeling bewaren.

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close