Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij begonnen met het opzetten van een alternatief Telegram kanaal.
Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf


Een vetzuur in noten kan het vetmetabolisme stimuleren

0

Obesitas is een ernstig gezondheidsprobleem in veel landen. Het is een belangrijke risicofactor voor vele ziekten, waaronder diabetes type 2, hypertensie en hart- en vaatziekten. Studies hebben gewezen op de rol van voedingsvet in de ontwikkeling van obesitas en het belang van het verminderen van vetinname uit voedingsenergie bij gewichtsverlies. Een recente studie uitgevoerd door Japanse onderzoekers vergeleek de effecten van alfa-linoleenzuurverrijkte diacylglycerol (ALA-DAG) en alfa-linoleenzuur-verrijkte triacylglycerol (ALA-TAG) consumptie bij normale en obese mensen. Ze stelden de hypothese dat ALA-DAG-consumptie de vetverbranding van het dieet kan verhogen. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Research.

Obesitas, ALA, DAG en TAG

De incidentie van obesitas is in veel delen van de wereld dramatisch toegenomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hadden meer dan 1,9 miljard volwassenen van 18 jaar en ouder in 2016 overgewicht. Hiervan werden meer dan 650 miljoen als zwaarlijvig beschouwd. Obesitas wordt gedefinieerd als abnormale of overmatige vetophoping die het gevolg is van een verstoring van de energiebalans. Deze energie-onbalans is te wijten aan overmatig eten en fysieke inactiviteit.

De weight-for-height-index van een persoon, ook wel body mass index (BMI) genoemd, is de basis voor hun classificatie in overgewicht of obesitas. Een verhoogde BMI is een belangrijke risicofactor voor vele ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, musculoskeletale aandoeningen zoals artrose en sommige kankers zoals borst-, eierstok-, prostaat-, lever-, nier- en darmkanker.

Talrijke studies die gekeken hebben naar de biologische beschikbaarheid van lipiden suggereren dat de consumptie van verschillende soorten vet verschillende snelheden van het vetmetabolisme oproept. Bovendien wijzen ze op onverzadigde vetzuurverzadiging met lange ketens als reden voor de toename in vetgebruik. Dientengevolge geloven onderzoekers nu dat de kwaliteit en de hoeveelheid vet in voedsel een rol kan spelen bij het beheer van het lichaamsgewicht op de lange termijn en bij het voorkomen van obesitas.

Alfa-linoleenzuur (ALA) is een plantaardig omega-3 vetzuur dat kan worden gebruikt om obesitas te verlichten. Het wordt gevonden in walnoten, butternuts en hazelnoten, maar ook in zaden zoals chiazaden en hennepzaden. ALA, als onderdeel van een menselijk dieet, verhoogt de vetzuuroxidatie en vermindert de activering van enzymen die nodig zijn voor de synthese van triacylglycerol (TAG). ALA kan ook het specifieke dynamische effect van voedsel- of dieethermogenese versterken: de productie van warmte als reactie op en volgende voedselconsumptie. Dieet thermogenese treedt op als een resultaat van de metabolische kosten van de spijsvertering, absorptie, metabolisme en opslag van voedingsstoffen.

Diacylglycerol (DAG) is een natuurlijk bestanddeel dat het lichaamsgewicht kan verlagen en het energieverbruik bij mensen kan verhogen. Het is structureel verschillend van TAG en heeft verschillende nutritionele eigenschappen. Studies met rattenmodellen hebben aangetoond dat DAG bereid uit soja- en koolzaadolie de vetzuuroxidatie in de lever en dunne darm verhoogt. Bij mensen met overgewicht is gevonden dat de combinatie van ALA en DAG visceraal vetgebied, TAG-concentratie in het bloed en BMI vermindert.

Triacylglycerol (TAG) is het meest voorkomende lipide in het lichaam en is meestal geconcentreerd in vetweefsel (vet). TAG in het menselijk metabolisme dient als voedingsmiddel, goed voor een aanzienlijk deel van de menselijke calorie-inname, en als opslag voor metabole energie. Bij obesitas overschrijdt de TAG-synthese de afbraak van TAG (lipolyse), wat resulteert in verhoogde TAG-opslag. Ectopische opslag van TAG in de spieren en de lever kan metabole complicaties veroorzaken.

Consumptie van ALA-DAG verhoogt vetoxidatie en verlaagt visceraal vetgebied bij de mens

Voor hun studie onderzochten onderzoekers de effecten van ALA-DAG en ALA-TAG consumptie op het vetmetabolisme en lichaamsgewicht. Ze voerden het experiment uit op basis van de hypothese dat ALA-DAG, dat voorkomt als ALA verestert tot 1,3-diacyl-sn-glycerol (1,3-DAG), gunstige effecten heeft op het vetmetabolisme en het lichaamsgewicht in vergelijking met TAG. Bovendien verbetert ALA-DAG de bèta-oxidatie-activiteit in de dunne darm en de lever van knaagdieren.

De onderzoekers voerden een gerandomiseerde, dubbelblinde cross-over studie uit bij 17 normale en matig zwaarlijvige mannen en vrouwen. Ze gaven elke deelnemer een interval van 4 weken met 2,5 g ALDA-DAG of ALA-TAG-consumptie, gevolgd door een uitwasperiode van 4 weken tussen de consumptie van elk dieet. Zij vonden dat de consumptie van ALA-DAG de vetverbranding van de voeding bij proefpersonen aanzienlijk verhoogde. De onderzoekers beoordeelden de oxidatie op basis van de 13CO2-recovery-snelheid in de adem.

ALA-DAG consumptie verminderde ook significant het viscerale vetoppervlak in vergelijking met ALA-TAG. De onderzoekers legden uit dat de ophoping van visceraal vetgebied nauwer samenhangt met metabole risicofactoren dan BMI of onderhuids vet. Daarom is de beoordeling van visceraal vetgebied een goede voorspeller van ongunstige metabole gevolgen.

Op basis van deze resultaten concludeerden de onderzoekers dat ALA-DAG beter is dan ALA-TAG omdat het de vetverbranding van het dieet bevordert en het viscerale vetoppervlak vermindert. Consumptie van ALA-DAG kan nuttig zijn om obesitas te voorkomen.

Bronnen:

Science.news

WHO.int

ScienceDirect.com 1

ScienceDirect.com 2

DrAxe.com

OnlineLibrary.Wiley.com

Watcut.UWaterloo.ca

NCBI.NLM.NIH.gov

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close