Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij overgestapt naar Urubin. Stap ook over en volg ons daar! Maak u vrij van censuur door Facebook en de rest niet meer te steunen! Klik Hier!

Goed ontbijt voorkomt artherosclerose en overgewicht

0

Het ontbijt overslaan kan leiden tot artherosclerose, ofwel de verharding en vernauwing van aderen als gevolg van ophoping van vetdeeltjes aan de binnenkant van de bloedvaten. Daarentegen is ontbijten goed voor het hart en het gewicht. Dit laat Journal of the American College of Cardiology weten in een nieuwe publicatie.

Een gezond en goed ontbijt bevordert de gezondheid van het hart, leidt tot een gezonder gewicht en betere cholesterolspiegel. Eerdere studies brachten het overslaan van het ontbijt in verband met coronaire hartziekten. Dit is de eerste studie die het verband laat zien tussen ontbijten en de aanwezigheid van artherosclerose.

Mensen die regelmatig het ontbijt overslaan zijn eerder geneigd tot een ongezonde leefstijl. Volgens de studie kan men zelf proactief het risico op hartaandoeningen verkleinen.

Bij mannelijke en vrouwelijke deelnemers zonder cardiovasculaire ziekte of aandoening van de nieren werden de ontbijtgewoonten en het totaal aantal ingenomen ontbijtcalorieën geëvalueerd.

Er waren drie groepen:

  1. Niet-ontbijters: Mensen die minder dan 5% van de totale energie-inname uit het ontbijt haalden (door bijvoorbeeld alleen koffie of sap te drinken)
  2. Echte ontbijters: Mensen die meer dan 20% van de totale energie-inname uit het ontbijt haalden
  3. Matige ontbijters: Mensen die tussen de 5-20% van de totale energie-inname uit het ontbijt haalden

Buikomvang, bloeddruk en gewicht

  • Van de 4052 deelnemers sloeg 2.9% het ontbijt over, was 69.4% een matige ontbijter en nuttigde 27.7% een goed ontbijt.
  • Artherosclerose werd vaker gezien bij deelnemers die het ontbijt oversloegen.
  • Ook bij de matige ontbijters was de kans hoger.
  • De cardiometabole risicomakers waren sterker aanwezig bij niet-ontbijters. Bij deze groep waren de bloeddruk en het BMI het hoogst, en was de buikomvang het grootst. De vet- en glucosespiegel waren eveneens het hoogst.
  • Deelnemers die het ontbijt oversloegen waren eerder geneigd tot een ongezonde leefstijl. Er werd vaker alcohol gedronken en tabak gerookt. De bloeddruk en het gewicht waren hoger; zo kwam obesitas ook vaker voor in deze groep.

Uit de resultaten bleek dat niet-ontbijten een marker is voor een algemene ongezonde leef- en voedingsstijl wat vervolgens leidt tot de ontwikkeling en progressie van aderverkalking.

Toch slaat ongeveer 20 á 30% van de volwassenen deze belangrijkste maaltijd van de dag over, en heeft hierdoor obesitas en andere cardiometabole abnormaliteiten. Dat je beter kunt ontbijten als een keizer is door dit onderzoek wederom bewezen.

Via: Goed Gezond

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Open

Online Chat

Close