*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Hoe havermout je slank en gezond kan maken

0

In dit artikel lees je hoe gezond havermout is. Omdat er zowel positieve als negatieve dingen over havermout zijn geschreven, heb ik de claims in dit artikel onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken.

Elk lichaam is uniek. Lees dit artikel daarom aandachtig door zodat je zeker weet hoe geschikt havermout voor jou is.

Na het lezen van dit artikel weet je welk effect havermout heeft op je weerstand, eetlust, energieniveau en het voorkomen van hartziektes. Ook lees of het eten van havermout je helpt (of tegenwerkt) tijdens het afvallen.

Waar komt havermout vandaan?

Over de oorsprong van havermout bestaan verschillende verklaringen, maar het staat vast dat haver al sinds de bronstijd verbouwd wordt door mensen. Oorspronkelijk kwam het in de buurt van Irak voor. Hier waren ze echter niet zo gek op haver: het werd eerder als een soort onkruid gezien.

Pas toen haver in Noordwest-Europa terecht kwam, werd het een voedingsgewas. Haver deed het namelijk prima in het koele en vochtige klimaat.

Door met dit graan te experimenteren, ontstond havermout. Tot enkele jaren geleden is havermout echter nooit heel populair geweest, behalve in Schotland. Daar is ‘porridge’, oftewel havermoutpap, een traditioneel ontbijt. Vandaag de dag staat dit ‘Schotse ontbijt’ bij steeds meer mensen op tafel.

Het verschil tussen haver en havermout

Er bestaat wat verwarring over wat nu precies het verschil tussen haver en havermout is. Haver is de hele graankorrel.

Om havermout te maken, worden deze haverkorrels gepeld. Het pelletje dat om de korrels heen zit, is namelijk niet eetbaar. Deze korrels worden vervolgens in stukjes geknipt, verhit en platgewalst. Zo ontstaan de kleine havermoutvlokken die een veel kortere kooktijd hebben dan de hele korrels.

Koolhydraten die juist goed voor je zijn

Havermout bestaat voor 66% uit koolhydraten [1]. Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat je koolhydraten beter kunt vermijden als je wilt afvallen. De koolhydraten in havermout zijn echter complexe koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam omgezet in energie, waardoor je geen last hebt van grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Je kan daarom prima havermout eten als je gezond wilt afvallen. Sterker nog: het helpt je bij het afvallen. Daarover vertel ik je later meer.

Hoe het zit met zetmeel in havermout?

Een groot deel van de koolhydraten in havermout, zo’n 85%, bestaat uit zetmeel. Dit zetmeel is anders dan het zetmeel dat in andere granen te vinden is. Het vetpercentage is namelijk hoger. Ook de viscositeit is hoger. Dit wil zeggen dat het zetmeel in havermout meer water op kan nemen.

Havermout bestaat voor zo’n 25% uit resistent zetmeel. Dit zetmeel wordt niet afgebroken en lijkt op een soort vezel. Net als vezels verbetert het je spijsverteringssysteem en vormt het een voedselbron voor je goede spijsverteringsbacteriën [2].

Havermout bevat zo’n 22% traag verteerbaar zetmeel. Dit type zetmeel heeft het voordeel dat het langzaam door je spijsvertering heen druppelt. Hierdoor blijf je langer verzadigd en kun je makkelijker afvallen [3].

Glutenvrij of niet?

Haver is van nature glutenvrij. Toch is niet alle havermout in de winkels volledig vrij van gluten.

Havermout en tarweproducten worden namelijk vaak in dezelfde fabrieken bewerkt, waardoor het gluten van de tarwe ook in de havermout terecht kan komen. Check daarom bij het boodschappen doen altijd even de verpakking als je er zeker van wilt zijn dat je havermout glutenvrij is.

De voordelen van havermout

1. Boordevol vezels
Havermout is zeer rijk aan vezels. Het bekendste gezondheidsvoordeel hiervan is een betere darmflora en stoelgang. Vezels zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën in je spijsverteringskanaal.

Een gezonde darmflora is belangrijker dan je wellicht denkt. Je darmflora is namelijk medebepalend voor je weerstand. Hierdoor zorgen vezels er indirect voor dat je minder vatbaar wordt voor griep, verkoudheid en andere ziektes.

2. Rijk aan eiwitten
Havermout is rijk aan eiwitten. Dit zijn de bouwstenen van ons lichaam en een belangrijke bron van energie. Ze zorgen voor sterkere spieren en botten en helpen om je haar, huid en nagels gezond te houden.

3. Helpt je afvallen
Havermout verzadigt ontzettend goed dankzij de vezels en eiwitten die erin zitten. Tijdens een onderzoek naar het best verzadigende eten, kwam havermout op de derde plaats te staan. In de categorie ontbijt verdiende havermout zelfs de eerste plaats [4].

Hierdoor is havermout ideaal als je wilt afvallen. Doordat het goed verzadigt, eet je vanzelf minder. Zo krijg je een slank lichaam zonder honger en zonder de hele dagcalorieën te moeten tellen.

4. Versterkt je immuunsysteem
Vezels helpen bij het verbeteren van je weerstand. Het positieve effect van havermout op je weerstand is extra groot, doordat het een unieke vezelsoort bevat.

Deze vezels worden beta-glucanen genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat beta-glucanen ervoor zorgen dat je lichaam beter in staat is om bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te bestrijden [5].

5. Geeft je energie
Havermout is rijk aan twee goede energiebronnen: eiwitten en complexe koolhydraten. Deze worden allebei geleidelijk aan opgenomen door je lichaam, waardoor je lange tijd energie hebt zonder pieken en dalen.

6. Verkleint het risico op diabetes type 2
Diabetes type 2 neemt wereldwijd in rap tempo toe. Dit is voor een groot deel te wijten aan verkeerde eetgewoontes. Gelukkig is er ook veel voedsel dat juist helpt om dit type diabetes te voorkomen. Havermout is hier één van.

Havermout kan er zelfs voor zorgen dat diabetes type 2 patiënten 40% minder insuline nodig hebben. Dit bleek uit een onderzoek waarbij proefpersonen vier weken lang een dieet met havermout kregen [6].

Een andere manier om diabetes type 2 te voorkomen is door het koolhydraatarm dieet te volgen.

7. Helpt je bloeddruk te verlagen
Voor een gezonde bloeddruk is de juiste mineralenbalans cruciaal. De mineralen magnesium, kalium, calcium en natrium spelen hierbij allen een belangrijke rol. Natrium werkt bloeddruk verhogend. De andere drie mineralen, die alle drie rijkelijk aanwezig zijn in havermout, verlagen je bloeddruk juist.

8. Verlaagt de kans op darmkanker
Havermout is zeer rijk aan vezels, waarvan bewezen is dat ze helpen bij het voorkomen van darmkanker. Dit bleek onder andere uit een grootschalig onderzoekonder bijna 2 miljoen mensen. Tijdens dit onderzoek werd ontdekt dat je de kans op darmkanker met 10% kan verlagen door 10 gram extra vezels toe te voegen aan je dieet [7].

9. Draagt bij aan gezonde cholesterolwaardes
Je voeding heeft een groot effect op je cholesterolwaardes. Havermout helpt je om je LDL cholesterol, het slechte cholesterol, flink te verlagen. Dit is vooral te danken aan de beta-glucanen die erin zitten [8].

10. Verkleint het risico op hartziektes
Hartziektes zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Uit een onderzoek, waarbij ruim 75.000 vrouwen gevolgd werden over een periode van 10 jaar, bleek dat het eten van volkoren granen, zoals havermout, het risico op hartziektes aanzienlijk verkleint [9]. Dit komt onder andere door de cholesterol- en bloeddrukverlagende werking van havermout.

De voedingswaarde van havermout

Het is al duidelijk dat havermout vol zit met gezonde voedingsstoffen. Wat er precies in zit en in welke hoeveelheden, heb ik hieronder voor je opgesomd.

Voedingswaarde per 100 gram

 • Energie 380 kcal
 • Eiwit 13 g
 • Koolhydraten 62 g
  • Vezels 7,5 g
  • Suikers 4,5 g
 • Vet 7 g

Vitamines per 100 gram

 • B1: 0,6 mg
 • B2: 0,05 mg
 • B6: 0,12 mg
 • B11: 45 µg

Mineralen per 100 gram

 • Natrium: 5 mg
 • Kalium: 320 mg
 • Calcium: 70 mg
 • Fosfor: 400 mg
 • IJzer: 4 mg
 • Magnesium: 120 mg
 • Koper: 0,2 mg
 • Zink: 15 mg

Samenvatting en een waarschuwing

Zoals je hebt kunnen lezen, helpt havermout je bij het afvallen en bij het verbeteren van je gezondheid. Door havermout aan je voedingspatroon toe te voegen, wordt afvallen makkelijker en verklein je de kans op ziektes en aandoeningen.

Gelukkig kan je met havermout gemakkelijk variëren. Voor wie glutenvrij eet, is het wel belangrijk om de verpakking even te controleren.

Waarschuwing: na het lezen van dit artikel kun je denken dat havermout een wondermiddel is om af te vallen en buikvet te verliezen, maar dat is het natuurlijk niet. Om snel en gezond af te vallen is het belangrijk dat je gevarieerd eet.

Bron

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close