*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Intermitterend vasten | Geweldige dieettrend!

0

Intermitterend vasten

Het fenomeen intermitterend vasten is momenteel een van ’s werelds populairstegezondheids- en fitness trends. Het bestaat uit wisselende cycli van vasten en eten.

Veel studies tonen aan dat dit tot gewichtsverlies en een verbeterde metabolischegezondheid kan leiden, je kan helpen beschermen tegen ziekten en je er mogelijk langer door leeft.[1,2]

Dit artikel legt uit wat intermitterend vasten is en waarom je er interesse in zou moeten hebben.

Wat is nou eigenlijk intermitterend vasten?

Intermitterend vasten is een eetpatroon waarin je wisselt tussen perioden van eten en vasten. Het zegt niets over welk voedsel je zou moeten eten, maar wel wanneer je het zou moeten eten.

Er zijn verschillende methodes van intermitterend vasten die allemaal de dag of week opdelen in verschillende perioden van eten en vasten.

De meeste mensen “vasten” al iedere dag, wanneer ze slapen. Intermitterend vasten kan zo simpel zijn als dit vasten iets langer vast te houden. Je kunt dit doen door het ontbijt over te slaan en je eerste maaltijd om 12 uur te eten en je laatste maaltijd om 8 uur ’s avonds.

Dan vast je technisch gezien 16 uur per dag, en beperk je je eten tot een periode van 8 uur. Dit is de populairste vorm van intermitterend vasten, die bekend staat als de 16/8 methode.

Ondanks wat je misschien denkt is intermitterend vasten eigenlijk vrij gemakkelijk om te doen. Veel mensen zeggen dat ze zich beter voelen en meer energie hebben tijdens het vasten.

Honger is doorgaans niet zo’n groot probleem, hoewel het een probleem kan zijn in het begin, wanneer je lichaam gewend raakt aan het niet eten gedurende een langere tijd.

Er mag niet gegeten worden tijdens de vast periode, maar je kunt wel water, koffie,thee en andere dranken zonder calorieën drinken. Dus geen frisdranken.

Sommige vormen van intermitterend vasten staan kleine hoeveelheden caloriearm voedsel toe tijdens de periode van vasten. Het nemen van supplementen is over het algemeen toegestaan tijdens het vasten, zolang ze geen calorieën bevatten.

Conclusie: Intermitterend vasten (of “IV”) is een eetpatroon waarin je wisselt tussen perioden van eten en vasten. Het is een zeer populaire gezondheid en fitness trend, met wetenschappelijk onderzoek als onderbouwing.

Waarom vasten?

Mensen vasten in feite al duizenden jaren.

Soms deden ze dit uit noodzaak, wanneer er simpelweg niet genoeg voedsel beschikbaar was.

In andere gevallen werd gevast wegens religieuze redenen. Verschillende religies, waaronder de Islam, het Christendom en het Boeddhisme, bevatten een vorm van vasten.

Mensen en andere dieren vasten vaak ook op basis van instinct wanneer ze ziek zijn.

Er is duidelijk niets “onnatuurlijk” aan vasten, en onze lichaam zijn zeer goed uitgerust om met langere perioden van niet eten om te gaan.

Allerlei processen in het lichaam veranderen wanneer we een tijdje niet eten. Dit gebeurt om onze lichaam in staat te stellen te gedijen tijdens een periode van hongersnood. Het heeft te maken met hormonen, genen en belangrijke cellulaire herstelprocessen.[3]

Wanneer we vasten vindt er een significante afname van de bloedglucose en insuline waarden plaats, evenals een drastische toename in menselijk groeihormoon.[4,5]

Veel mensen doen aan intermitterend vasten om af te vallen, aangezien het een zeer eenvoudige en effectieve manier is om het aantal calorieën te beperken en vet te verbranden.[6,7]

Anderen doen het voor de metabolische gezondheidsvoordelen, aangezien het veel verschillende risicofactoren en gezondheidsmarkers kan verbeteren.

Er is ook wat bewijs dat intermitterend vasten kan helpen om langer te leven. Studies met knaagdieren tonen aan dat de levensduur verlengd kan worden door het beperken van de calorieën.[8,9]

Ander onderzoek toont aan dat het kan helpen beschermen tegen ziekten, waaronderhart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, alzheimer.[10,11]

Andere mensen genieten simpelweg van het gemak van intermitterend vasten.

Het is een effectieve “life hack” die je leven gemakkelijker maakt en tegelijkertijd je gezondheid verbetert. Hoe minder maaltijden je hoeft te plannen, hoe eenvoudiger je leven zal zijn.

Het niet 3-4+ keren te hoeven eten per dag (inclusief bereiding en schoonmaken) bespaart ook een hoop tijd.

Conclusie: Mensen zijn goed aangepast aan het van tijd tot tijd vasten. Modern onderzoek toont aan dat het voordelen heeft voor gewichtsverlies, metabolische gezondheid, het voorkomen van ziektes en je leeft er misschien zelfs langer door.

Soorten van intermitterend vasten

Intermitterend vasten is de afgelopen jaren erg trendy geworden, waardoor verschillende typen/methoden zijn ontstaan.

Hier volgen enkele van de meest populaire soorten:

  • De 16/8 methode: Vast 16 uur per dag, bijvoorbeeld door alleen tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds te eten.
  • Eat-Stop-Eat: Een of twee keer per week eet je niets van het avondeten op de ene dag tot het avondeten van de volgende dag (24 uur vasten).
  • Het 5:2 dieet (het vastendieet): Op twee dagen van de week eet je slechts 500-600 calorieën.

Er zijn veel andere variaties.

Conclusie: Er zijn veel verschillende manieren om intermitterend vasten toe te passen. De meest populaire methoden zijn de 16/8 methode, Eat-Stop-Eat en het 5:2 dieet.

Onthoud

Zolang je je houdt aan het eten van gezond voedsel, kan het beperken van je eetschema en het van tijd tot tijd vasten zeer indrukwekkende gezondheidsvoordelen opleveren.

Het is een effectieve manier om vet te verliezen en de metabolische gezondheid te verbeteren en je maakt je leven er tegelijkertijd een stuk gemakkelijker mee.

Bron: What is Intermittent Fasting?

Referenties

[1] http://www.ibimapublishing.com/journals/ENDO/2014/459119/459119.html
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741046
[3] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0104423013000213
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337
[6] http://ajcn.nutrition.org/content/81/1/69.short
[7] http://ajcn.nutrition.org/content/90/5/1138
[8] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/
[9] http://www.karger.com/Article/Abstract/212538
[10] http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.full
[11] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17306982

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close