*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Korte uitbarstingen van beweging verbeteren de hersenfunctie, aldus onderzoek

0

De meeste mensen weten dat regelmatige lichaamsbeweging goed is voor je gezondheid. Nieuw onderzoek toont aan dat het je misschien ook slimmer maakt.

Neurowetenschappers van OHSU in Portland, Oregon, die met muizen werken, hebben ontdekt dat een korte uitbarsting van oefening direct de functie van een gen verhoogt dat de verbindingen tussen neuronen in de hippocampus, het gebied van de hersenen geassocieerd met leren en geheugen, vergroot.

Het onderzoek is online gepubliceerd in het tijdschrift eLife.

“Oefening is goedkoop en je hebt niet per se een sportschoollidmaatschap nodig of moet 10 mijl per dag rennen”, zegt co-senior auteur Gary Westbrook, MD, senior scientist aan het OHSU Vollum Institute en Dixon Professor of Neurology in the OHSU School of Medicine.

Eerder onderzoek bij dieren en bij mensen laat zien dat regelmatige lichaamsbeweging de algemene gezondheid van de hersenen bevordert. Het is echter moeilijk om de algemene voordelen van lichaamsbeweging voor hart, lever en spieren te ontwarren van het specifieke effect op de hersenen. Een gezond hart oxygeneert bijvoorbeeld het hele lichaam, inclusief de hersenen.

“Eerdere studies over lichaamsbeweging waren bijna allemaal gericht op langdurige oefening,” zei Westbrook. “Als neurowetenschappers is het niet dat we niet om de voordelen voor het hart en de spieren geven, maar we wilden het brein-specifieke voordeel van beweging weten.”

Dus de wetenschappers ontwierpen een onderzoek bij muizen die specifiek de reactie van de hersenen maten op enkele perioden van beweging in anderszins sedentaire muizen die korte tijd op loopwielen werden geplaatst. De muizen liepen een paar kilometer in twee uur.

De studie toonde aan dat kortstondige uitbarstingen van oefening – het menselijke equivalent van een wekelijks spel van pick-upbasketbal, of 4.000 stappen – een toename in synapsen in de hippocampus bevorderde. Wetenschappers hebben de belangrijkste ontdekking gedaan door genen te analyseren die verhoogd waren in enkele neuronen die tijdens de training werden geactiveerd.

Eén specifiek gen viel op: Mtss1L. Dit gen was grotendeels genegeerd in eerdere studies in de hersenen.

“Dat was het meest opwindende ding”, zegt co-lead auteur Christina Chatzi, Ph.D.

Het Mtss1L-gen codeert voor een eiwit dat het celmembraan buigt. Onderzoekers ontdekten dat wanneer dit gen wordt geactiveerd door korte uitbarstingen van oefening, het kleine gezwellen bevordert op neuronen die bekend staan ​​als dendritische stekels – de plaats waar zich synapsen vormen.

In feite toonde de studie aan dat een acute uitbarsting van oefening genoeg is om de hersenen te prikkelen om te leren.

In de volgende fase van het onderzoek zijn wetenschappers van plan acute periodes van oefening te koppelen aan leertaken om de impact op leren en geheugen beter te begrijpen.

Bronnen:

Oregon Health & Sciences University
Journal Article
Lost Empire Herbs

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close