Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij begonnen met het opzetten van een alternatief Telegram kanaal.
Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf


Kun je chocolade toevoegen aan een keto-dieet?

0

Chocolade is een decadent voedsel dat vaak wordt geassocieerd met zoete desserts en snacks. Veel mensen houden van de rijke smaak van chocolade en de gevoelens van geluk en plezier die het stimuleert. Hoewel beschouwd als een superfood – pure chocolade, dat wil zeggen – bevat chocolade veel calorieën, waardoor je kunt aankomen. Aan de andere kant is het ook een rijke bron van voedingsstoffen en antioxidanten en biedt het een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen. Moeten mensen met een dieet echt chocolade vermijden? Of kan het op de een of andere manier worden toegevoegd aan een caloriebeperkend dieet zoals een keto-dieet?

Wat is goed aan chocolade

Chocolade wordt gemaakt van de zaden van de cacaoboom (Theobroma cacao) die eerst worden gedroogd en gefermenteerd om cacaobonen te produceren. Deze bonen worden vervolgens verwerkt tot chocoladeblokken, vloeibare chocolade of chocoladepasta. Afhankelijk van de hoeveelheid verwerking die het ondergaat, kan de resulterende chocolade licht of donker zijn.

Lichte chocolade, ook bekend als melkchocolade, is meer verwerkt – zoveel van de cacao die het bevat is zwaar verdund. Donkere chocolade is ondertussen relatief ongeraffineerd, dus het bevat meer van de nuttige componenten die oorspronkelijk in cacao voorkomen. Melkchocolade bevat ook meer suiker, dus veel mensen vinden het smakelijker dan de bittere donkere variëteit.

Hoewel besmet met het stigma van het veroorzaken van gewichtstoename, kan chocolade veel gezondheidsvoordelen bieden. Volgens studies heeft chocolade cholesterolverlagende eigenschappen en kan het zelfs de achteruitgang van het geheugen bij ouderen helpen verminderen. Wanneer met mate gegeten, helpt chocolade zelfs het risico op hartaandoeningen en beroertes te verlagen. Sommige studies suggereren ook dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het eten van chocolade daadwerkelijk helpt om lichaamsvet en tailleomtrek te verminderen.

Chocolade- en ketodieet: zijn ze compatibel?

Mensen die een keto-dieet volgen, willen meestal afvallen. Het dieet schuwt koolhydraatbronnen ten gunste van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en eiwitten. Deze opstelling, wanneer goed gedaan, dwingt het lichaam om vetten te verbranden in plaats van suiker om energie te produceren. Het enige dat mensen op een keto-dieet moeten doen, is hun calorie-inname verminderen.

Dus kun je chocolade eten als je een keto-dieet volgt? Het antwoord is ja. Maar alleen als dit het minst bewerkte type is. Rauwe cacao, bakcacao en donkere chocolade die ten minste 70 procent cacao bevat, kunnen worden gebruikt om ketovriendelijke desserts te maken. Hoewel ze de zoetheid van melkchocolade missen, kun je er zeker van zijn dat ze elk beetje de goedheid hebben die je lichaam nodig heeft en verdient.

De voedingsstofinhoud van chocolade varieert tussen merken. Maar rauwe cacao, het belangrijkste ingrediënt in chocolade, is een uitstekende bron van polyfenolen, die gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen zijn. Deze verbindingen hebben antioxiderende eigenschappen en zouden verantwoordelijk zijn voor veel gezondheidsvoordelen van chocolade. Polyfenolen kunnen ontstekingen verminderen, het cholesterolgehalte verbeteren, de bloeddruk normaliseren, de hersenfunctie stimuleren en zelfs het risico op diabetes verlagen.

Verwerking en verwarming verlagen echter het polyfenolgehalte van cacao. Dus over het algemeen, hoe donkerder de chocolade, hoe meer nuttige verbindingen en voedingsstoffen het bevat. Bitter smakende chocolade is ook gezonder dan melkchocolade omdat cacao vaak met alkaline wordt behandeld om de bitterheid ervan te verminderen, wat resulteert in minder voedingsstoffen en een afname van meer dan 50 procent in polyfenolen.

Per 100 g pure chocolade krijgt u het volgende:

Calcium, 30 mg
Koolhydraten, 60 g
Energie, 556 kilocalorieën
Vet, 32 g
IJzer, 2 mg
Fosfor, 51 mg
Kalium, 502 mg
Eiwit, 5,54 g
Natrium, 6 mg
Suiker, 47 g
Ter vergelijking: een portie melkchocolade van 100 g bevat minder van deze voedingsstoffen dan eiwitten, suiker, calcium en fosfor.

Het antioxidantgehalte van rauwe cacao en pure chocolade is vergelijkbaar met dat van populaire bessen zoals acaibessen. Als je een keto-dieet volgt maar zin hebt in de zoetheid van melkchocolade, kun je in plaats daarvan donkere chocolade combineren met de sappige goedheid van bosbessen. Bosbessen zijn ook voedzame krachtpatsers en kunnen elk type keto-dessert zoeten. Zorg ervoor dat je ze met mate eet – bosbessen, hoewel ze weinig calorieën bevatten, zijn een beetje suikerrijk.

Bronnen:

FoodsForBetterHealth.com

MedicalNewsToday.com

ScienceDirect.com

Healthline.com

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close