*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Kunstmatige zoetstoffen verhogen honger gevoel

0

Studies bij zowel dieren als mensen hebben gesuggereerd dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen je hongergevoel kunnen stimuleren waardoor je eigenlijk meer zult eten.

Een studie in samenwerking met de Universiteit van Sydney heeft nu voor het eerst aangetoond waarom deze reactie optreedt.

Deze studie die gepubliceerd werd in het prestigieuze tijdschrift Cell Metabolism, werpt een nieuw licht op de gevolgen van kunstmatige zoetstoffen voor de hersenen bij de regulering van de eetlust en in het veranderen van de smaak perceptie.

Onderzoekers van het Charles Perkins Centre van de Universiteit van en het Garvan Institute of Medical Research hebben een nieuw systeem in de hersenen geïdentificeerd dat de zoetheid en de energie inhoud van voedsel detecteert en integreert.

“Na chronische blootstelling aan een dieet dat de kunstmatige zoetstof sucralose bevatte, zagen we dat de dieren veel meer begonnen te eten “, zegt hoofdonderzoeker Greg Neely van de Universiteit van Sydney.

” Door systematisch onderzoek van dit effect, vonden we dat de beloningscentra in de hersenen , de gewaarwording van zoetigheid is geïntegreerd met energie-inhoud.

Wanneer zoetheid en energie voor een zekere tijd uit balans zijn, zullen de hersenen zich aanpassen en er daardoor voor zorgen dat het calorie verbruik zal stijgen.

In de studie werden fruitvliegjes blootgesteld aan een dieet met kunstmatige zoetstof voor een langere periode (meer dan vijf dagen).

Nadien bleken deze fruitvliegjes 30 procent meer calorieën op te nemen wanneer ze vervolgens natuurlijk gezoet voedsel kregen.

“Toen we onderzochten waarom dieren meer aten , zelfs al hadden ze genoeg calorieën, vonden we dat chronische consumptie van deze kunstmatige zoetstof daadwerkelijk de zoete intensiteit van echte suiker verhoogt, en dit verhoogt vervolgens de algemene motivatie van het dier om meer voedsel te eten,” zei professor Neely.

Miljarden mensen wereldwijd consumeren kunstmatige zoetstoffen en ze worden voorgeschreven als middel voor de behandeling van obesitas, ondanks het feit dat er tot op heden weinig bekend is over hun volledige effect op de hersenen en bij het reguleren van honger.

Dit is de eerste studie om te bepalen hoe kunstmatige zoetstoffen de eetlust kunnen stimuleren.

De onderzoekers identificeren een complex neuronaal netwerk dat reageert op kunstmatig gezoete levensmiddelen door dieren duidelijk te maken dat ze niet genoeg energie hebben gegeten.

“Met behulp van deze reactie op kunstmatig gezoete diëten, waren we in staat om functioneel een nieuw neuraal netwerk in kaart te brengen dat evenwicht brengt tussen de smaak van het voedsel en de energie-inhoud.

“Het pad dat we ontdekten is eigenlijk onderdeel van een behouden hongerdood antwoord dat er voor zorgt dat voedzaam voedsel beter smaakt wanneer we honger hebben, “zegt Professor Neely.

De onderzoekers ontdekten ook dat kunstmatige zoetstoffen de hyperactiviteit, slapeloosheid en verminderde kwaliteit van de slaap bevorderden.

Gedrag dat in overeenstemming is met een milde honger of nuchtere toestand.

Dit geeft een ook vergelijkbaar effect op de slaap zoals eerder gemeld in humane studies.

Om te ontdekken of kunstmatige zoetstoffen ook verhoogde voedselinname bij zoogdieren veroorzaken, herhaalde het labo van Professor Herbert Herzog van Garvan vervolgens de studie met muizen.

De muizen die een sucralose gezoet dieet hadden geconsumeerd gedurende zeven dagen vertoonden een aanzienlijke toename van de voedselconsumptie.

De neuronale route die betrokken was, was dezelfde als bij de fruitvliegen.

Deze bevindingen versterken het idee dat ‘zonder suiker’ variëteiten van verwerkt eten en drinken niet zo inert zijn als we hadden gehoopt.

Kunstmatige zoetstoffen veranderen daadwerkelijk hoe dieren de zoetheid van hun voedsel waarnemen , met een discrepantie tussen zoetheid en energieniveaus die een toename van het calorie-verbruik vragen, “zei Professor Herzog.

Bron: eurekalert.org

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close