*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Onderzoek heeft aangetoond dat inname van soja-isoflavon bij kinderen bloedvaten kan beschadigen

0

De ziekte van Kawasaki (KD) is een ziekte die kinderen jonger dan vijf jaar treft. Deze ziekte treft de lymfeklieren, mond en huid, maar als deze niet vroegtijdig wordt behandeld, kan dit ernstige complicaties veroorzaken zoals vasculitis (ontsteking van bloedvaten), een gevaarlijke aandoening die de kransslagaders kan beïnvloeden die bloed en zuurstof naar het hart leveren, en aritmie of abnormaal functioneren van de hartkleppen. Hoewel KD kinderen van alle etnische groepen treft, komt het vaker voor bij kinderen van Aziatische afkomst. In een recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Research, onderzochten Amerikaanse onderzoekers de mogelijkheid dat soja-inname via de voeding in verband wordt gebracht met het risico op KD. Hun onderzoek toonde aan dat een hoge consumptie van isoflavonen in soja het risico op KD verhoogt bij Aziatisch-Amerikaanse kinderen.

Soja-isoflavonen: voordelen voor de gezondheid en risico’s

Soja-isoflavonen zijn polyfenolische plantaardige stoffen met oestrogene activiteit. Ze komen in overvloed voor in peulvruchten, met name sojabonen en andere sojaproducten. Veel voorkomende voorbeelden van isoflavonen zijn genisteïne, daidzeïne en glyciteïne, die alle nuttige biologische activiteiten vertonen. Sommige van de gezondheidseffecten die gepaard gaan met de consumptie van sojaproducten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van daidzein en hoe goed iemand het tijdens de spijsvertering in equol kan omzetten. Volgens studies hebben equol enantiomeren – moleculen die spiegelbeelden van elkaar zijn – biologische eigenschappen die kunnen worden gebruikt tegen ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en osteoporose.

Er is gemeld dat een hoge inname van voedingsmiddelen op basis van soja aanzienlijke gezondheidsvoordelen oplevert. Waaronder:

Verlaagd risico op borstkanker
Remming van prostaatkanker
Verbetering van de vaatfunctie bij postmenopauzale vrouwen
Verlichting van opvliegers in de menopauze (supplementen met genisteïne)
Verlaagd risico op terugkeer van de tumor bij overlevenden van borstkanker
Lager risico op endometriumkanker

Aan de andere kant is een toegenomen consumptie van sojaproducten ook gekoppeld aan enkele ongewenste effecten. Sommige onderzoeken suggereren dat hoge concentraties van isoflavonen die worden gedetecteerd bij zuigelingen die op soja gebaseerde formules krijgen, hun ontwikkeling en hun endocriene en reproductieve functies kunnen beïnvloeden. Een dieet rijk aan soja kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van struma en schildkliervergroting. De resultaten van dierstudies wijzen op soja-inname als een oorzaak van verminderde efficiëntie van de schildklierhormoonfunctie. Ze suggereren ook dat sojabonen verbindingen bevatten die het gebruik van jodium en de normale schildklierfunctie kunnen verstoren.

Hoge inname van soja-isoflavon verhoogt het risico op de ziekte van Kawasaki

Volgens de American Academy of Pediatrics is KD de belangrijkste oorzaak van verworven hartaandoeningen bij zuigelingen en kinderen in de VS Hoewel genetische verschillen kunnen verklaren waarom de incidentie varieert volgens etniciteit, kunnen voedings- en omgevingsfactoren ook een rol spelen bij de ontwikkeling van KD .

De onderzoekers stelden de hypothese dat consumptie van soja-isoflavon geassocieerd is met het risico op KD bij Amerikaanse kinderen, wat enkele van de etnisch-culturele variaties in de incidentie van KD zou kunnen verklaren. Om hun hypothese te testen, evalueerden ze de soja-voedselinname en isoflavonconsumptie van zowel kinderen als hun moeders tijdens zwangerschap en borstvoeding in bijna 200 KD-gevallen in de VS. Ze gebruikten voedselfrequentievragenlijsten en vergeleken de gegevens van hen met die van 200 overeenkomende leeftijd controles. Ze gebruikten ook een logistiek regressiemodel om de associatie van isoflavonen en KD te testen.

De onderzoekers meldden dat soja-inname tijdens zwangerschap en borstvoeding geen significante verschillen vertoonde in isoflavonconsumptie tussen de twee groepen. Bij het vergelijken van kinderen die veel soja consumeren met kinderen die geen consumenten zijn, hebben ze echter een significante toename van het KD-risico vastgesteld voor mensen met een hogere inname van isoflavon en genisteïne. Ze zagen ook een significante toename van het KD-risico bij Aziatisch-Amerikaanse kinderen met de hoogste consumptie van sojaproducten vergeleken met blanke kinderen.

Op basis van deze resultaten concludeerden de onderzoekers dat de consumptie van isoflavonconsumptie in de kindertijd, niet de isoflavoninname van de moeder tijdens zwangerschap en borstvoeding, gerelateerd is aan KD-risico in een etnisch diverse Amerikaanse bevolking.

Bronnen:

Science.news

KidsHealth.org

LPI.OregonState.edu

Academic.OUP.com 1

Academic.OUP.com 2

HealthyChildren.org

ScienceDirect.com

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close