*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Ons lichaam heeft geen vlees nodig, waarom kunnen we dan zo moeilijk zonder?

0

“Ik heb respect voor vegetariërs, maar ik zou mijn stukje vlees toch niet kunnen missen.” Een zinnetje dat in het vocabularium van menig Belgische Bourgondiër bien cuit zit ingebakken. Hoe komt het dat we het zo moeilijk vinden om aan vlees te weerstaan, terwijl ons lichaam het in principe niet nodig heeft? De Amerikaanse journaliste Marta Zaraska zocht het uit in haar boek Meathooked.

Marta Zaraska – een ‘vegetariër’ die soms stiekem van een lapje spek knabbelt – is een freelance wetenschapsjournaliste die ondere andere voor Washington Post en Newsweek schrijft. In haar boek Meathooked gaat ze dieper in op het vraagstuk waarom we zo verlekkerd zijn op vlees, terwijl andere eiwitbommen en voedzame vleesvervangers vandaag de dag overal voorhanden zijn.

Hoektanden om vlees te snijden?

Aanhangers van het paleodieet – die hun eetpatroon baseren op dat van de jagers-verzamelaars, en vooral veel vlees, vis, groenten, fruit, zaden en noten op het menu zetten – argumenteren dat onze hoektanden bewijzen dat we van nature vleeseters zijn. Een argument dat Zaraska ondergraaft door herten en paarden als voorbeeld aan te halen, dieren die geen vlees eten en toch ook over stevige hoektanden beschikken. Hoektanden kunnen ons dieet niet verklaren, schrijft ze, maar hebben “alles te maken heeft met seks en vechten.” De voorkeur om vlees te eten zou dus niet aangeboren zijn.

Een eeuwenoude gewoonte

Biologisch gezien zou je een drang naar vlees kunnen verklaren doordat ons lichaam snakt naar proteïnen. Maar die kan je net zo goed uit bonen, linzen of pindakaas halen. Waarom willen we dan toch zo graag een gemarineerd ribbetje op de barbecue? Zaraska betoogt dat vooral het sociale aspect ervoor zorgt dat we ons zo verlekkeren op een sappig stukje vlees. Het ritueel waarbij we een dier delen om samen op te eten gaat al 2,5 miljoen jaar terug in de tijd, zelfs nog voor de Homo Sapiens. Onze verre voorouders brachten al vlees naar huis om het daar te verdelen onder een groep.

Het sociale aspect

Op dieren jagen met het weinige materiaal dat toen voorhanden was, was niet de efficiëntste methode om aan voedsel te geraken. Paleoantropologen vermoeden dan ook dat het hoofddoel van jagen niet voedsel verzamelen was, maar wel om bondgenootschapen te creëren, te netwerken en de banden tussen de verschillende leden van een clan te versterken. Vlees kan in dat opzicht worden gezien als een sociale vorm van munteenheid, aldus Zaraska. Vandaag hebben we nieuwe sociale munteenheden gevonden – zoals likes op Facebook – maar vlees is er nog altijd. Het zit zo ingebakken in onze tradities over de millenia heen, dat het niet hoeft te verbazen dat we er moeilijkheden mee hebben om af te bouwen.

Hoe evolueert het verder?

Ondanks die eeuwenoude traditie is Zaraska er toch van overtuigd dat we binnenkort allemaal minder vlees zullen eten. De technologie zal voor vervangmiddelen zorgen die even lekker zijn als een stuk kip of een hamburger, en ons groeiend besef dat we niet zoveel vlees kunnen blijven eten zal voor verandering zorgen. Zelf wil de auteur niet dat we plots allemaal vegetarisch of zelfs veganistisch worden, maar alvast minderen met vleesconsumptie zou ook al helpen. Ter inspiratie: oesterzwammen zijn prima vleesvervangers.

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close