Kan het uitdrukken van puistjes je doden?

0

Toen je een tiener was, bracht je waarschijnlijk een tijdje voor een spiegel door en staarde naar iets waarvan je wist dat het op het punt stond om op je gezicht te verschijnen.

Ten eerste merk je dat er een bult net boven je lip vormt. Of misschien is het op je kin of neus. Dan voel je een pus-gevulde witte kopvorming en kun je niet wachten om de puist uit te knijpen. Je hebt zeker een puistje of twee in je leven gekregen, en het kan nog steeds nu je volwassen bent. Maar dermatologen zeggen dat je de drang om ze uit te knijpen zou moeten weerstaan.

Dat komt omdat poppende puistjes je met littekens kunnen achterlaten, of erger, een infectie. Wanneer je een puistje uitdrukt, scheur je eigenlijk je huid open in het proces. je introduceert zo ook bacteriën van je handen in het open wond, deze kan dan besmet raken, een permanent litteken achterlaten of je ziek maken.

In feite bestaat er iets dat “de driehoek van de dood” op je gezicht wordt genoemd – het is zo genoemd omdat infecties in dit gebied gevaarlijk en mogelijk levensbedreigend zijn. Bloedvaten in dit gebied voeren af naar de achterkant van je hoofd, aan de basis van je hersenen. Dit gebied opent de sinussen. Als je niet meteen wordt behandeld, kan een infectie in de sinusholte zeer ernstig zijn, wat kan leiden tot verlamming, verlies van zicht of erger.

Dat komt omdat deze aderen rond de neus, mond en ogen zo dicht bij de hersenen liggen dat bacteriën die in je gezicht worden geïntroduceerd, in principe voor die bacteriën de weg vrijmaken om daar verwoesting te veroorzaken. Een snee in je vinger zou niet noodzakelijkerwijs net zo gevaarlijk zijn.

Er is ook een kans dat waarvan u denkt dat het een acneverwante puistje is. in werkelijkheid een symptoom is van een huidinfectie genaamd cellulitis. Deze infectie wordt veroorzaakt door bacteriën zoals staph of streep en wordt meestal gemarkeerd door rode, gezwollen, pijnlijke huid. Maar je kunt ook symptomen zoals blaren en puistjes hebben. Het proberen om deze zwellingen uit te drukken kan gevaarlijke bacteriën verspreiden in je lichaam, waardoor er ernstige complicaties kunnen ontstaan.

Andere dingen om te voorkomen

Terwijl we over hygiënegewoonten praten, wilt je misschien je neusharen overslaan. De neus zit vol schadelijke bacteriën die daar door kleine haren genaamd cilia worden gevangen. Ze zijn er om te voorkomen dat de bacteriën verder in ons lichaam komen, zodat in een zekere zin een neus vol haar is eigenlijk je beste verdedigingslinie is tegen luchtinfectie. Natuurlijk, als haren beginnen te plakken uit je neus en je moet trimmen, is het het beste om een elektronische haartrimmer te gebruiken die de haarjes voorzichtig bijtrimt, in tegenstelling tot het uitrukken van de wortel, waardoor je neus gaat bloeden.

Vermijd op je gezicht ook aan korstjes te plukken. Als je een infectie begint op te merken, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.

En tot slot, peuter niet in je neus. Als je iets uit je neus moet verwijderen, gebruik dan een zakdoek. Als je in je neus pulkt, kun je dezelfde bacteriën aan je brein voorstellen, en net zo snel als bij een puistje poppen. Dus blijf gezond, en houd je handen van je gezicht af.

Share.

About Author

Leave A Reply