Uitbarstingen van endorfine worden vrijgegeven met dit type oefening!

0

Onderzoekers in Finland hebben ontdekt dat wanneer u traint, het niveau van endorfines dat vrijkomt in de hersenen direct correleert met de intensiteit van de oefening die u doet. Dat goed nieuws voor mensen die een hoge intensiteit interval training, of HIIT uitvoeren, omdat HIIT trainingen miserabel kunnen zijn.

De resultaten werden gepubliceerd in Neuropsychopharmacology.

Wetenschappers geloven dat door training geïnduceerde endorfine-vrijlating de rol van het lichaam kan zijn om iemand te motiveren en te helpen aan aan kracht om door de activiteiten die niet leuk zijn, maar wel goed voor je heen te komen. De nieuwe studie, uitgevoerd aan de universiteit van Turku, laat zien dat de populaire (maar miserabele) intensieve intensiteitstraining leidt tot een uitbarsting van endorfine in de hersenen, die, zo speculeren de onderzoekers sommige fysieke en emotionele stress veroorzaakt door de verschrikkelijke, intensieve oefening verlicht. Een lager tempo, minder veeleisende, traditionele en volledig redelijke een-uur-aërobe routine heeft helaas geen gelijksoortig effect.

Wat is HIIT?
HIIT is meestal 30-60 minuten lang. Het schakelt tussen hoge intensiteit oefeningen naar kleine actieve pauzes. Door het lichaam hard te laten werken, rust voor een korte tijd, en weer hard werken, kan het sterker groeien dan alleen maar op hetzelfde intensiteitsniveau voor een langere periode trainen.

Aangezien HIIT zo intens is, trainen de meeste mensen maar drie keer per week. Ze genieten daar meer van omdat ze zich zo niet voelen alsof ze altijd aan het trainen zijn. In plaats daarvan bereiken ze in een relatief korte periode een fenomenaal niveau van fysieke activiteit. Het komt goed overen met hoe mensen vandaag de dag leven – een ‘maak het klaar’ levensstijl.

Mensen kunnen deelnemen aan een HIIT door veel verschillende activiteiten te doen. Studies hebben deze intervallen van oefening gevonden die mensen tot hun uiterste duwen, en daarmee hun prestaties verbeteren:

Cardiovasculair systeem
Ademhalingsgezondheid
Metabolisch functioneren
Andere mechanische functies
Wielersport
Zwemmen
wandelen
jogging

Het is mogelijk dat high intensity interval training kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven en de capaciteit om gezond te zijn.

In de studie verhoogde HIIT de afgifte van endorfine en andere opioïde peptiden in de hersenruimten die pijn en emoties bestrijden. HIIT induceerde ook negatieve gevoelens in de trainers. Hoewel een uur lange aërobe oefening geen significante afgifte van endorfines veroorzaakte, heeft het aangename gevoelens en euforie verhoogd. Onderzoeker Tiina Saanijoki zei: “Onze resultaten benadrukken dat de oefenintensiteit invloed heeft op endorfine-vrijlating en dat het hersenopioïde systeem betrokken is bij zowel positieve als negatieve gevoelens die worden veroorzaakt door lichamelijke inspanning die bij verschillende intensiteiten wordt uitgevoerd.”
“Exercise-geïnduceerde endorfine-vrijlating kan een belangrijk mechanisme zijn dat de motivatie van de oefening en het onderhoud van de reguliere oefening ondersteunt. Bij matige trainingsintensiteiten kunnen de aangename sensaties die veroorzaakt worden door de mogelijke vrijlating van endorfines de normale oefening bevorderen. Bij zeer hoge oefenintensiteiten lijkt de afgifte van endorfines te zijn gekoppeld aan verhoogde negatieve gevoelens en pijn en kan nodig zijn om de emotioneel en fysiek veeleisende uitdaging onder controle te houden, omdat dergelijke negatieve gevoelens verdere uitoefening kunnen ontmoedigen. ‘

Kan het verouderen vertragen?

Nou, het zal je niet bevriezen in de tijd. Meer specifiek heeft het team gevonden dat HIIT de eiwitbouwende fabrieken in onze cellen, bekend als ribosomen, verjongt en de energieproductiecapaciteit van de cellen, bekend als mitochondria, verhoogt. Naarmate we ouder worden, vermindert het vermogen van onze mitochondria om energie te genereren. Deze studie suggereert dat HIIT kan helpen om de leeftijdverwante veranderingen die in mitochondriën worden gezien, om te keren.

Share.

About Author

Leave A Reply