*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Studie vindt verband tussen darmgezondheid en spierkracht

0

De micro-organismen die in de darmen leven, kunnen helpen bij spiergroei en -functie en nieuwe deuren openen voor interventies voor leeftijdgerelateerd skeletspierverlies, heeft een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) ontdekt.

Door middel van een reeks kracht- en bewegingsgerelateerde oefeningen op muizen, ontdekte het team bestaande uit onderzoekers uit Singapore, Zweden, Zwitserland, Frankrijk, het VK, de VS en Australië dat muizen met darmmicroben sterkere skeletspieren hadden die meer energie kunnen produceren wanneer vergeleken met muizen zonder darmmicroben, ook wel kiemvrije muizen genoemd.

Alle soorten, inclusief mensen, hebben een groot aantal microbiële soorten in zich. Degenen die de darm bekleden spelen een belangrijke rol in lichaamsfuncties, van metabolisme tot het immuunsysteem.

Het bewijs voor een verband tussen darmmicroben en skeletspiermassa werd versterkt toen het internationale onderzoeksteam darmmicroben transplanteerde van standaard laboratoriummuizen naar kiemvrije muizen. Spiergroei en functie in de kiemvrije muizen werden gedeeltelijk hersteld na de transplantatie.

De bevindingen wijzen op een nieuwe potentiële methode om leeftijdsgebonden skeletspierverlies aan te pakken door de samenstelling van de darmmicrobe te wijzigen.

De studie, in juli gepubliceerd in Science Translational Medicine, zou ook de weg kunnen effenen voor belangrijke studies die relevant zijn voor spierontwikkeling, groei en vorming van functionele zenuw-spiercommunicatie.

Professor Sven Pettersson van de NTU Lee Kong Chian School of Medicine, die de studie leidde, zei: “Deze resultaten versterken verder het groeiende bewijs dat darmmicroben fungeren als cruciale poortwachters voor de menselijke gezondheid en bieden nieuw inzicht in spiermassaonderhoud met betrekking tot veroudering. Gezien het feit dat gezond ouder worden een van de belangrijkste gezondheidsdoelen is van de vergrijzende bevolking van Singapore, zijn deze resultaten bemoedigend. Ze leggen de basis voor toekomstige studies die evalueren hoe microben en hun metabolieten potentiële interventiedoelen kunnen zijn om de skeletspierkracht bij ouderen te verbeteren, vooral in landen zoals Singapore met snel verouderende populaties. ”

Nieuw inzicht in zenuw-spiercommunicatie

De studie werpt ook licht op het mogelijke verband tussen darmmicroben en communicatie tussen zenuwen en spieren.

De onderzoekers ontdekten dat kiemvrije muizen verlaagde niveaus van sleuteleiwitten hadden die essentieel zijn voor de assemblage en functie van een neuromusculaire junctie – een chemische structuur waarmee een motorische zenuwcel kan communiceren met een skeletspiervezel. Deze kruispunten zorgen ervoor dat signalen naar de spiervezel worden verzonden, waardoor spiercontractie ontstaat.

Het transplanteren van darmmicroben in kiemvrije muizen herstelde de expressie van deze sleuteleiwitten gedeeltelijk tot het niveau dat werd waargenomen bij muizen met darmbacteriën.

Prof Pettersson zei: “Hoewel aanvullende experimenten nodig zijn om de mechanismen die ten grondslag liggen aan spieratrofie en disfunctie in de zenuw-spierverbinding bij kiemvrije muizen volledig te verkrijgen, maken de hier gepresenteerde resultaten belangrijke en interessante toekomstige studies mogelijk die relevant zijn voor spierontwikkeling, groei en vorming van functionele zenuw-spiercommunicatie. ”

Inzicht in het mechanisme van skeletspieren

Om de impact van darmmicroben op skeletspiermassa en spieratrofie, wat het verspillen of verlies van spierweefsel is, te bestuderen, hebben Prof Pettersson en zijn team drie sets inspanningstests uitgevoerd op beide muizen met darmmicroben en kiemvrije muizen zonder sporen van microben erin.

In de gewichtstest werd elke muis gemaakt om een ​​gewicht van 26 g te grijpen om te zien of hij het gewicht drie seconden kon vasthouden. Degenen die dit met succes deden, gingen vervolgens over naar de volgende vijf gewichten, variërend van 33 g tot 100 g.

De onderzoekers volgden ook de bewegingen van de muizen gedurende een uur in een open omgeving om de totale afstand die ze aflegden te meten en de hoeveelheid tijd die de muizen op hun achterpoten doorbrachten.

De muizen renden ook op een loopband met een geleidelijk toenemende snelheid van 0 tot 15 meter per minuut, en vervolgens op een constante snelheid gehouden.

Na onderzoek ontdekte het onderzoeksteam dat de skeletspieren bij kiemvrije muizen bovenop verminderde skeletspiermassa en verhoogde expressie van genen gekoppeld aan spieratrofie ook problemen vertoonden met de functie en de generatie van nieuwe mitochondriën, wiens rol het is om  voedingsstoffen naar beneden at te breken om energie te vormen voor cellulaire activiteit.

Maar toen de onderzoekers darmmicroben transplanteerden van muizen naar kiemvrije muizen, ontdekten ze dat deze muizen hun spiergroei en functie gedeeltelijk hersteld hadden en verminderde tekenen van spieratrofie vertoonden.

De studie bouwt voort op eerdere studies van Prof Pettersson over hoe darmmicroben de ontwikkeling van de hersenen, de integriteit van de bloed-hersenbarrière en algeheel gedrag gerelateerd aan angst beïnvloeden.

Professor in de microbiologie Wang Yue van Singapore’s Agency for Science, Technology and Research (A * STAR), die niet betrokken was bij de studie, zei dat de ontdekking wetenschappers en clinici zal inspireren om de relatie tussen de microbiële samenstelling van de microbiota en de staat te onderzoeken van skeletspieren bij mensen.

“Deze onderzoekslijn zal leiden tot nieuwe manieren om spiermassa, kracht en functie te behouden of te verbeteren door de microbiële samenstelling in de darm te moduleren. Van dergelijke strategieën wordt verwacht dat ze brede toepassingen hebben bij het aanpakken van spiergerelateerde gezondheidsproblemen. Een van de gebieden met een enorm potentieel is het vertragen of omkeren van leeftijdsgebonden sarcopenie (het verlies van skeletspiermassa en kracht als gevolg van veroudering), “voegde de onderzoeksdirecteur van A * STAR’s Institute of Molecular and Cell Biology toe.

Bronnen:

Nanyang Technological University
Journal Article

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close