Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij begonnen met het opzetten van een alternatief Telegram kanaal.
Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf


Van darmgezondheid tot antibiotica: hoe beïnvloeden bacteriën uw leven?

0

Het woord bacteriën roept misschien beelden op van kleine wormachtige ziektedragers, maar hoewel het waar is dat sommige van deze kleine organismen ongelooflijk schadelijk zijn, is het ook waar dat veel soorten bacteriën niet alleen gunstig zijn, maar ook noodzakelijk voor het leven.

Naast het maken van hun huizen in de bodem en oceanen, leven zowel nuttige als schadelijke bacteriën ook in de menselijke darm. Studies hebben aangetoond dat een gezond darmmicrobioom obesitas vermindert, diabetes type 2 voorkomt en de immuniteit verhoogt. Onderzoek heeft ook bevestigd dat er een nauw verband bestaat tussen darmgezondheid en mentale gezondheid, waarbij veel patiënten met angst en depressie verbeteringen in hun symptomen melden na het nemen van probiotische supplementen.

Dus, welke bacteriën zijn goed en welke zijn schadelijk? En hoe kunnen we de juiste balans tussen de twee handhaven?

Bacteriën basis

Medical News Today legt precies uit wat bacteriën zijn en wat hun functie in het lichaam is:

Bacteriën zijn eencellige organismen die geen planten of dieren zijn.

Ze meten meestal een paar micrometer lang en bestaan ​​samen in miljoenen gemeenschappen. …

Er zijn veel verschillende soorten bacteriën. Een manier om ze te classificeren is op vorm. Er zijn drie basisvormen. …

Bacteriën worden vaak als slecht beschouwd, maar veel zijn nuttig. Zonder hen zouden we niet bestaan. De zuurstof die we inademen is waarschijnlijk gemaakt door de activiteit van bacteriën.

De goede bacteriën in de darm zijn essentieel voor het overleven van de mens omdat ze voedingsstoffen zoals complexe suikers zodanig afbreken dat ze door het lichaam kunnen worden gebruikt.

Deze nuttige bacteriën helpen ook om ziekte te voorkomen door ruimtes in te nemen die slechte, pathogene bacteriën zouden willen bezetten, en in sommige gevallen door deze pathogenen direct aan te vallen.

Bacteriën zijn essentieel voor het overleven van planten, omdat ze stikstof vrijgeven als ze doodgaan en planten hebben die stikstof nodig om te overleven. Veel planten bevatten kleine hoeveelheden bacteriën die worden gebruikt wanneer de plant ontspruit.

Bacteriën worden ook vaak gebruikt in combinatie met gist en schimmels bij de productie van voedingsmiddelen zoals sojasaus, kaas, yoghurt, augurken en azijn. Gefermenteerd voedsel gaat niet alleen langer mee, maar heeft ook ontstekingsremmende en andere gezondheidsvoordelen.

Het vermogen van bacteriën om organische verbindingen af ​​te breken, is ook benut door bedrijven die afval verwerken en giftige vloeistoffen opruimen. Ze worden ook vaak gebruikt door farmaceutische bedrijven bij de productie van medicijnen, waaronder antibiotica. Ze worden ook gebruikt voor biologisch, genetisch en ander onderzoek.

Natuurlijk zijn niet alle bacteriën goed. Sommige kunnen zelfs dodelijk zijn.

Wanneer het immuunsysteem wordt blootgesteld aan bacteriën die het niet herkent, zal het hen aanvallen, wat kan leiden tot infectie, zwelling en ontsteking.

Daarnaast kunnen bacteriestammen zoals A Streptococcus, Clostridium perfringens (C. perfringens), E. coli en S. aureus ernstige ziekten veroorzaken, waaronder cholera, dysenterie en vleesetende bacteriën (necrotiserende fasciitis).

Goede hygiënepraktijken zoals regelmatig handen wassen en ervoor zorgen dat voedsel, vooral vlees, correct wordt gekookt, kunnen veel bacteriële infecties voorkomen en antibiotica kunnen worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde ziekten veroorzaakt door bacteriën. Helaas doden antibiotica ook goede bacteriën in de darm, waardoor de natuurlijke balans van het darmmicrobioom wordt verstoord.

Het juiste evenwicht behouden

Naast het voorkomen van infecties door schadelijke bacteriën, is het even belangrijk om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende nuttige bacteriën ontvangt om een ​​gezond darmmicrobioom te behouden.

Live Science legt uit:

In een overzichtsartikel uit 2014, gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology, vermelden de auteurs dat darmbacteriën en andere micro-organismen, zoals nuttige stammen van E.coli en Streptococcus, helpen bij de spijsvertering, kolonisatie door schadelijke ziekteverwekkers helpen voorkomen en helpen om het immuunsysteem te versterken. Bovendien is de verstoring van darmbacteriën gekoppeld aan bepaalde ziektetoestanden. Patiënten met de ziekte van Crohn hebben bijvoorbeeld een verhoogde immuunrespons tegen darmbacteriën, volgens een onderzoek uit 2003 gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.

Een dieet rijk aan yoghurt en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kefir, kombucha en gefermenteerde soja zijn uitstekende manieren om de darmgezondheid te bevorderen en een omgeving te bieden waarin goede bacteriën kunnen gedijen, waardoor onze gezondheid en welzijn worden verbeterd.

Bronnen:

LiveScience.com

MedicalNewsToday.com

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close