*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Verbeter je spijsvertering met deze 10 tips

0

Veel mensen hebben last van problemen rond de spijsvertering, maar met deze tips kom je hier snel van af…

Eet met aandacht
Je lichaam heeft tijd nodig om zich in te stellen op het ontvangen van voedsel. Dit gebeurt door middel van geuren en het zien van eten. Je lichaam maakt tal van spijsverteringsenzymen aan zoals lipase, maltase, pepsine en trypsine. Door met aandacht te eten kan je voeding veel beter worden verteerd omdat de enzymen volop aangemaakt worden. Zet de TV dus even uit tijdens het eten.

Zorg voor meer maagzuur

Brandend maagzuur is vaak niet een teveel aan maagzuur, maar een tekort daaraan. Dit komt omdat we vaak gestresst zijn. Tijdens stress denkt het lichaam dat er gewerkt moet worden en maakt dan minder maagzuur aan, waardoor het eten niet goed verteerd kan worden en het maagzuur bovenop de voeding komt te liggen met brandend maagzuur als gevolg. Maagzuur is niet alleen belangrijk voor de vertering, het is ook belangrijk voor de afweer van ongewenste indringers. Supplementen met spijsverteringsenzymen zoals pepsine of betaine hydrochloride (HCl) kunnen bijdragen aan meer maagzuur. Ook het eten van zeezout zorgt voor meer maagzuur omdat het chloride bevat, een bestanddeel van maagzuur. Het belangrijkste om meer maagzuur te krijgen is ontstressen.

Eet gefermenteerd voedsel
Voedsel uit deze groep is door bacteriën, ook wel probiotica genoemd, voorverteerd. Hierdoor is het lichter te verteren. Voorbeelden van gefermenteerde voeding is de bieten Kvass, zuurkool, yoghurt, miso en kefir. De bacteriën produceren vitamines en vetzuren die zeer gezond zijn voor ons lichaam.

Vermijd deze voedingsmiddelen
Iedereen heeft bepaalde voedingsmiddelen die niet goed vallen. Probeer hier naar te luisteren. Voel je je na de maaltijd moe of heb je veel energie? Voedingsmiddelen die in de gevarenzone liggen zijn: alcohol, thee, chocolade, frisdrank, melkproducten, pepers, nachtschade, bonen, granen, noten en zaden. Als roomboter te zwaar is, kunnen ghee of kokosolie prima vervangers zijn. Verhit vloeibare olie nooit!

Maak voedsel lichter verteerbaar
Granen, noten en zaden bevatten onder meer tannines, polyfenolen en fytinezuur. Deze zijn lastig te verteren. Probeer daarom deze groep lichter verteerbaar te maken door het te weken, te fermenteren of te kiemen. Koken is ook een manier waardoor voeding makkelijker te verteren wordt, maar pas hiermee op: de voedingswaarde kan sterk teruglopen.

Maak een kleine wandeling
Als je na de maaltijd even een blokje om loopt, dan geef je je lichaam het signaal dat de spijsvertering nu echt aan het werk moet omdat er energie nodig is. Heel hard sporten zoals cardio of krachttraining is na de maaltijd uit den boze omdat je spijsverteringsstelsel dan plat komt te liggen, waardoor de voeding kan gaan rotten en gisten.

Drink verdunde azijn
Een eetlepel (appel)azijn in je glas water is erg gezond. Het zuur helpt je tekort aan maagzuur te verlichten omdat het bijdraagt aan de zuurtegraad van je maag. Kies wel voor een azijnsoort zonder gist. Citroensap doet het overigens ook uitstekend.

Eet de goede combinaties

Eet geen*: In combinatie met:
Bonen Fruit, kaas, eieren, vis, melk, vlees en yoghurt
Eieren Fruit, bonen, kaas, vis, melk, vlees en yoghurt
Fruit Alles. Eet fruit alleen los max. 30 minuten voor de maaltijd
Granen Fruit
Warme dranken Mango, kaas, vis, vlees, zetmeel en yoghurt
Citroen Komkommers, melk, tomaten en yoghurt
Meloen Alles. Kan beter los gegeten worden.
Melk Bananen, kersen, zure vruchten; brood, vis, vlees en yoghurt
Nachtschades Meloen, komkommer en zuivelproducten
Radijs Bananen, rozijnen en melk
Tapioca Fruit, vooral banaan en mango, bonen en rozijnen
Yoghurt Fruit, kaas, eieren, vis, warme dranken, vlees en nachtschade

*Volgens de Ayurveda

Het scheiden van macronutriënten is normaal gesproken niet nodig. De verhouding van vetten, eiwitten, koolhydraten verschilt per leeftijd en levensstijl. De standaard verhouding door diëtisten aangeraden is 50 procent koolhydraten, 30 procent eiwitten en 20 procent vet. Persoonlijk bevalt mij 35 procent koolhydraten, 35 procent eiwitten en 30 procent vet beter. Wanneer je vaak een opgeblazen gevoel hebt, dan kan dit op gasvorming duiden door een teveel aan koolhydraten of eiwitten.

Gebruik deze kruiden
Het gebruik van Keltisch Zeezout stimuleert de spijsvertering, evenals de kruiden kurkuma en gember. Een kop pepermuntthee kan ook de spijsvertering op gang helpen. Een starter 30 minuten voor de maaltijd in de vorm van een kleine hartige versnapering kan ook helpen de spijsverteringsenzymen los te maken.

Slaap niet meteen vlak na het eten
Als je net gegeten hebt en je gaat slapen, dan kan de spijsvertering te traag gaan verlopen, waardoor het voedsel onvoldoende wordt verteerd. Het beste is om 2 uur voor het slapen gaan, niets meer te eten.

(Bron: aHealthylife.nl)

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close