*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Vezels – oplosbare of onoplosbare vezels om snel af te vallen?

0

Vezels zijn niet alleen belangrijk om je gezondheid te verbeteren. Voedingsvezels zijn ook onmisbaar om meer opgeslagen vet en ongezond buikvet te verbranden en gemakkelijker af te vallen.

Lang niet alle voedingsmiddelen bevatten dezelfde soort vezels. Je moet daarbij het onderscheidt maken tussen oplosbare en onoplosbare voedingsvezels. Alle vezels zijn dus zeker niet hetzelfde.

Kortom, welke vezels ondersteunen je gezondheid en doen je snel gewicht verliezen?

Vezels zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen. In de eerste plaats aan vitaminen, mineralen en sterkte oxidanten. Deze laatsten beschermen je tegen de vrije radicalen. Die maken je ziek en versnellen je natuurlijk verouderingsproces.

Hoe meer en sterkere antioxidanten je binnen krijgt, hoe beter je tegen allerlei ziekten je beschermt bent.

Door gezond te eten met voldoende sterke antioxidanten ben je in staat je verouderingsproces sterk te vertragen. Dat is het eerste merkbaar aan je huid.

Als je gezond eet kun je veel langer je jonge, strakke enfluweelzachte huid behouden.

Maar vezels doen veel meer met je gezondheid dan alleen maar je huid jong houden. Ze verlengen tevens je verzadigingsgevoel. Hoe langer je voldaan gevoel duurt, hoe minder honger je hebt waardoor je dus automatisch minder eet en afvalt.

Maar de ene soort voedingsvezels zijn de andere niet.

Als we het over voedingsvezels hebben, moeten we zeker het onderscheid maken tussen oplosbare en niet- oplosbare vezels.

Oplosbare en niet oplosbare vezels

Vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Zowel oplosbare als niet oplosbare vezels zijn onmisbaar. Beide soorten vezels hebben ieder hun specifieke werking.

Oplosbare of fermenteerbare vezels zijn complexe suikers die oplosbaar zijn. Deze suikers worden in je dikke darm afgebroken en stimuleren op die manier je darmwerking. Met een vlotte stoelgang tot gevolg.

Oplosbare vezels zijn vriendelijk voor je darmen.

Voeding rijk aan oplosbare voedingsvezels:

 • Groenten: Bonen, peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten), broccoli, andijvie, waterkers, sla, tomaten, selder, spinazie, witloof, kapucijners, rabarber, asperges, schorseneren pepers, courgette, aubergines, komkommer, alle soorten kolen, zeewier, algen en kelp
 • Fruit: vooral avocado is rijk aan vezels. Dat is evenzo het geval met appelen, peren, kiwi, ananas, citrusvruchten,alle soorten bessen, frambozen, bramen, pruimen, abrikozen, rozijnen, vijgen en dadels,
 • Noten: walnoten, hazelnoten, pistachenoten en amandelen
 • Gedroogde vruchten: pruimen, rozijnen, krenten, dadels en vijgen
 • Zaden: lijnzaad, sesamzaad, hennepzaad en chiazaad
 • Pitten: zonnebloem
 • Volkorenproducten: volkoren brood, volkoren pasta en deegwaren, zilvervliesrijst
 • Gezonde ontbijtgranen: havermout, quinoa,, boekweit

Niet-oplosbare vezels

Ook niet-oplosbare of niet-fermenteerbare vezels zorgen voor een vlotte stoelgang door de structuur ervan zoveel mogelijk te verbeteren. De werking van deze onoplosbare voedingsvezels zijn vergelijkbaar met een spons. Ze nemen dus zoveel mogelijk vocht op.

Deze vezels worden in je darmen niet afgebroken, ze verlaten onverteerd je lichaam. Ze verlengen maximaal je verzadigingsgevoel waardoor je automatisch minder eet en sneller afvalt.

Voeding rijk aan onoplosbare voedingsvezels:

 • Volkorenproducten: zoals volkorenbrood, volkoren pasta en deegwaren en zilvervliesrijst
 • Graanproducten: waaronder havermout en zemelen
 • Noten: walnoten, hazelnoten, pistachenoten en amandelen
 • Zaden: lijnzaad, sesamzaad, hennepzaad en chiazaad

Hoeveel vezels heb je dagelijks nodig?

Diëtisten gaan ervan uit dat je gemiddeld tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels nodig hebt om ook tijdens je afslankkuur goed te blijven functioneren.

Mannen hebben meer vezels nodig dan vrouwen, gemiddeld 40 gram voedingsvezels tegen 30 gram voor vrouwen.

Kies daarbij voor onbewerkte, natuurlijke producten. Dat zijn bijvoorbeeld onbewerkte (niet gezouten, gebrande of geraakte) noten zaden en pitten. Bij het bewerken van voedingsmiddelen zoals bij het pellen van rijst en het malen van graankorrels, verwijdert men dikwijls een groot deel van de voedingsvezels.

Onbewerkte voeding levert een grotere concentratie aan voedingsvezels dan bewerkte voeding.

Een veel gebruikte combinatie van niet oplosbare vezels met fruit en groenten zoals in muesli is sterk af te raden. Voedingsezels zwellen op in je darm en verhinderen zo de opname van gezonde voedingsstoffen waaronder vooral vitaminen en mineralen.

Gezonde combinaties zijn:

 • Vlees met groenten (of fruit)
 • Aardappelen (of rijst of brood) met groenten of fruit

Varieer ook hier zoveel mogelijk

Zoveel mogelijk oplosbare en niet- oplosbare vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Heb je last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)? Gebruik dan vooral oplosbare vezels. Resultaten van wetenschappelijke onderzoeken aan het UMC Utrecht tonen aan dat deze vezels voor minder buikpijn zorgen.

Onoplosbare vezels kunnen de pijnklachten bij PDS verergeren.

Bron

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close