*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Wilt u ouder worden omkeren? Probeer een marathon te lopen

0

Het nieuwe jaar betekent dat het tijd is om resoluties voor 2020 te bepalen en nieuw onderzoek van het Journal of the American College of Cardiology suggereert dat het voor de eerste keer lopen van een marathon verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben. De studie toonde aan dat voor de eerste keer marathonlopers, training en voltooiing van de marathon gepaard gingen met verlagingen van de bloeddruk en aortastijfheid bij gezonde deelnemers die equivalent waren aan een vermindering van de vasculaire leeftijd van vier jaar, met de grootste voordelen die werden gezien bij oudere , langzamere mannelijke marathonlopers met hogere basislijnbloeddruk.

“Omdat clinici patiënten in het nieuwe jaar ontmoeten, kan het doen van een doelgerichte aanbeveling voor trainingsoefeningen – zoals het aanmelden voor een marathon of een leuke run – een goede motivatie zijn voor onze patiënten om actief te blijven,” zei senior auteur Charlotte H. Manisty, MD, van het Institute of Cardiovascular Science aan University College London en Barts Heart Centre in Londen. “Onze studie benadrukt het belang van levensstijlaanpassingen om de risico’s van veroudering te vertragen, vooral omdat het nooit te laat lijkt te zijn, zoals blijkt uit onze oudere, langzamere hardlopers.”

Arteriële stijfheid is een normaal onderdeel van veroudering, maar het verhoogt ook het cardiovasculaire risico bij verder gezonde personen door bij te dragen aan verhoogde polsdruk en ventriculaire overbelasting, die worden geassocieerd met dementie en cardiovasculaire en nierziekten, zelfs bij afwezigheid van plaque in de slagaders. Hoewel bloeddrukmedicatie de arteriële stijfheid bij gevestigde hartaandoeningen kan wijzigen, treden meer cardiovasculaire gebeurtenissen op bij personen zonder hoge bloeddruk.

Regelmatige aërobe oefening is een levensstijlaanpassing die reële gevolgen heeft, vooral met de groei van massale deelname als een steeds populairdere vorm van niet-voorgeschreven oefeningen. De onderzoekers gebruikten een cohort van 138 gezonde, eerste marathonlopers uit de Londense Marathon van 2016 en 2017. Ze onderzochten de deelnemers vóór de training en na voltooiing van de marathon om te bepalen of leeftijdsgebonden aortastijfheid omkeerbaar zou zijn met praktijktraining.

Deelnemers hadden geen significante verleden medische of cardiale geschiedenis en liepen niet meer dan twee uur per week bij aanvang. Gemiddeld waren de deelnemers 37 jaar oud en was 49% man. Exclusiecriteria omvatten reeds bestaande hartaandoeningen tijdens het voorbereidende onderzoek of contra-indicatie op een cardiovasculaire magnetische resonantie beeldvormingsscan.

De onderzoekers voerden alle metingen uit voordat de training zes maanden voorafgaand aan de marathon begon en herhaalden ze allemaal binnen drie weken na het voltooien van de marathon van Londen, maar niet eerder dan een week na de marathon om acute effecten van inspanning te voorkomen. Beoordelingen omvatten bloeddrukmetingen en metingen van aortastijfheid door middel van cardiovasculaire magnetische resonantiebeeldvorming. Biologische aorta-leeftijd werd bepaald uit de relatie tussen de leeftijd van de deelnemer en de aortastijfheid op drie niveaus van de aorta.

Alle deelnemers werd aangeraden om het “Beginners Trainingsplan” van de marathon te volgen, dat bestaat uit ongeveer drie runs per week die in moeilijkheid toenemen gedurende een periode van 17 weken voorafgaand aan de marathon. De onderzoekers ontmoedigden echter geen deelnemers die alternatieve trainingsplannen wilden gebruiken. De gemiddelde marathonlooptijd was 5,4 uur voor vrouwen en 4,5 uur voor mannen. In vergelijking met trainingsgegevens en marathon-doorlooptijden van 27.000 hardlopers, bleken deze tijden consistent te zijn met een trainingsschema van zes tot 13 mijl per week.

Training verminderde de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 4 en 3 mmHg. Over het algemeen nam de aortastijfheid af met training en was het meest uitgesproken in de distale aorta met een toename van de uitrekbaarheid – het vermogen om te zwellen met druk – van 9%. Dit kwam overeen met een vermindering van de ‘aorta-leeftijd’ met bijna vier jaar. Oudere patiënten hadden grotere veranderingen met training, waarbij mannen en patiënten met tragere marathontijden het grootste voordeel genoten.

“Onze studie toont aan dat het mogelijk is om de gevolgen van veroudering op onze bloedvaten binnen slechts zes maanden ongedaan te maken met echte oefeningen. Deze voordelen werden waargenomen bij algehele gezonde personen over een breed leeftijdsbereik en hun marathontijden wijzen op haalbare oefentraining bij beginnende deelnemers, “zei Manisty.

Hoewel de studie alleen gezonde deelnemers rekruteerde, wordt verwacht dat mensen met hypertensie en stijvere slagaders een nog grotere cardiovasculaire respons hebben op oefentraining.

In een begeleidend redactioneel zei Julio A. Chirinos, MD, PhD, van de afdeling Cardiovasculaire Geneeskunde van het ziekenhuis van de Universiteit van Pennsylvania: “Ondanks enkele beperkingen, waaronder het observationele karakter, draagt de studie bij aan de hoeveelheid bewijs die gunstig is effecten van lichaamsbeweging op meerdere verouderende fenotypes. Gezien de diepgaande implicaties van arteriële stijfheid voor de menselijke gezondheid, is dit onderzoek belangrijk en zou het verder onderzoek moeten stimuleren om mogelijke moleculaire mechanismen te identificeren waarmee lichaamsbeweging de aortastijfheid vermindert. Bovendien omvat training voor marathons meestal verschillende gelijktijdige benaderingen zoals betere slaap en voedingspatronen, en in sommige gevallen vrij verkrijgbare supplementen, die per se verwarrend kunnen zijn of kunnen interageren met oefentraining. Er is meer onderzoek nodig om optimale geïntegreerde trainingsregimes te identificeren. ”

Bronnen:

American College of Cardiology

Journal article

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close