*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Zoals dag en nacht: experts beweren dat ochtend- en avondoefeningen kunnen verschillen in calorieverbranding

0

Als het gaat om actief blijven en fit blijven, vinden sommige mensen het gemakkelijker om een ​​ochtendtraining te doen in plaats van een avondoefening vanwege de afstemming op hun werkschema. Sommigen daarentegen genieten liever van een snelle trip naar de sportschool na het werk voordat ze naar huis gaan om naar bed te gaan. Het belangrijkste hier is vasthouden aan een goede routine en uitzoeken welk tijdstip van de dag het beste voor u werkt. Veel mensen denken niet echt na over de verschillen tussen een ochtendtraining en een nachtelijke oefening. Recent onderzoek suggereert echter dat de effecten van lichaamsbeweging kunnen verschillen, afhankelijk van het tijdstip waarop het wordt uitgevoerd.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism toonde aan dat zowel het tijdstip van de dag als circadiane ritmes invloed konden hebben op hoe aerobe oefeningen de stofwisseling beïnvloeden. De studie suggereert dat ochtendtraining het vermogen van de spiercellen verhoogt om suiker en vet te metaboliseren, terwijl ’s avonds trainen een algehele boost van de stofwisseling mogelijk maakt voor een langere tijdsduur.

“Er lijken nogal significante verschillen te zijn tussen het effect van oefeningen die ’s morgens en’ s avonds worden uitgevoerd, en deze verschillen worden waarschijnlijk bepaald door de circadiane klok van het lichaam. Ochtendoefening initieert genprogramma’s in de spiercellen, waardoor ze effectiever en beter in staat zijn om suiker en vet te metaboliseren. Avondoefening daarentegen verhoogt het energieverbruik van het hele lichaam voor een langere periode ”, zei co-auteur Jonas T. Treebak in een verklaring.

Wanneer moet je sporten?

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen – in samenwerking met de Universiteit van Californië, Irvine – wilden de impact van oefeningen op verschillende tijdstippen van de dag begrijpen. Om dit te testen, hadden de onderzoekers een groep knaagdieren aan het begin en aan het einde van de dag. Daarna onderzochten ze de effecten van de trainingssessies van de knaagdieren op hun spiercellen.

Met behulp van een state-of-the-art transcriptomische en metabolomische benadering slaagden de onderzoekers erin om directe responsen van metabole oscillaties te identificeren die overeenkomen met zowel ochtend- als avondoefeningen gerelateerd aan circadiane ritmes. Hun meest opvallende ontdekking is een eiwit genaamd hypoxia-induceerbare factor 1-alpha (HIF1-alfa), dat een rol speelt in hoe cellen in zoogdieren reageren op zuurstofniveaus. De onderzoekers merkten op dat dit eiwit selectief wordt geactiveerd bij inspanning, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dit resulteert in uitputting van koolhydraten, gebruik van alternatieve energiebronnen en zelfs aanpassing van systemische energieverbruik.

Uit deze resultaten vonden de onderzoekers dat – zoals eerder vermeld – vroeg in de ochtend sporten kan helpen het vermogen van de spiercellen om suikers en vet te metaboliseren, te vergroten. Dit type effect kan onderzoekers intrigeren die mensen met ernstige obesitas en diabetes type 2 willen helpen.

Aan de andere kant kan een avondoefening het energieverbruik verhogen in de uren na een goede training. Dit betekent dat de onderzoekers niet met vertrouwen kunnen concluderen dat lichaamsbeweging over het algemeen beter is ’s morgens dan’ s avonds.

“Op basis hiervan kunnen we niet met zekerheid zeggen wat het beste is, ’s ochtends oefenen of’ s avonds sporten. Op dit punt kunnen we alleen concluderen dat de effecten van de twee lijken te verschillen, en we moeten zeker meer werk doen om de mogelijke mechanismen te bepalen voor de gunstige effecten van oefentraining die op deze twee tijdstippen wordt uitgevoerd. We willen deze onderzoeken graag uitbreiden naar mensen om te bepalen of getimede lichaamsbeweging kan worden gebruikt als behandelingsstrategie voor mensen met metabole ziekten, ”legt Treebak uit.

Ongeacht op welk tijdstip van de dag u aan een training begint, oefening kan veel gezondheidsvoordelen bieden als u dit regelmatig doet.

Bronnen:

PsychologyToday.com

ScienceDirect.com

HealthSciences.ku.dk

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close